• Týždeň športu

        • 25.9. - 29. 9. sa naša škola zapojila do akcie  Európsky týždeň športu, ktorá je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe . Absolvovali sme :
          - tanečné prestávky 
          - aktívne pohybové učenie
          - Európsky deň jazykov
          - Lego vyučovanie 
          - cezpoľný beh
          - didaktické hry
          - aktívna hodinka s profesionálnym tanečníkom Miroslavom Žilkom zo skupiny Old school brothers - pozrite si ako nám to šlowink

                       

        • Návraty k národnému klenotu – dielu Mikuláša Schneidra-Trnavského

        • V poslednom májovom týždni roku 2017 v rámci hudobnej i literárnej výchovy si niektorí žiaci 6. a 7. ročníka z vlastného záujmu pod vedením p. uč. Gabriša pozreli v Trnave to, čo v oblasti hudby a klasického spevu nemožno vidieť a počuť každý deň. Po dlhých siedmich rokoch sa totiž obnovila už tradičná a z hľadiska národnej kultúry veľmi významná MEDZINÁRODNÁ SPEVÁCKA SÚŤAŽ MIKULÁŠA SCHNEIDRA-TRNAVSKÉHO, a to svojím 22. ročníkom, na ktorý sa prihlásilo vyše 100 mladých operných spevákov z 18 krajín sveta. Šlo o veľmi silný ročník. Porota mala pred sebou výnimočné talenty, spomedzi ktorých len ťažko vyberala tých najlepších.

          Naši žiaci mali možnosť počas jedného poobedia sledovať časť súťažného kola v ZRKADLOVEJ SIENI Divadla Jána Palárika. Milým prekvapením bolo, že prišiel aj bývalý žiak, voľakedajší člen krúžku SHD, Paťo Bartovič. A neľutoval – bol nadšený zo zvláštneho hudobného zážitku, na ktorý nebol pri bežných školských zájazdoch za klasickou hudbou zvyknutý. Svetová porota pracovala pod predsedníctvom prof. BLAHOVEJ, dlhoročnej organizátorky súťaže a dcéry prvého slovenského profesionálneho operného speváka Dr. Janka Blaha. Členovia poroty pochádzali zo Slovenska, Čiech, ale i Rakúska, Švajčiarska, Poľska, Ruska a USA. Okrem znalcov opery a vokálnych pedagógov sa v porote zišli i veľké spevácke osobnosti – napríklad svetoznáma operná diva zo Slovenska Gabriela BEŇAČKOVÁ, ktorá v zahraničí preslávila Janáčkovu Jenůfu a stala sa legendárnou interpretkou Dvořákovej Rusalky, ale aj popredný slovenský barytonista Daniel ČAPKOVIČ, sólista Opery SND v Bratislave, ktorého sme nedávno hostili aj u nás v Zavare, keď v kultúrnom dome bravúrne spieval na počesť 110. výročia narodenia Gejzu DUSÍKA, slávneho hudobného skladateľa a rodáka zo ZAVARA.

          Neobvyklý fascinujúci zážitok v Zrkadlovke spočíval v tom, že veľkolepý operný spev a jeho techniku mohli deti vnímať intímne, zblízka – v komornej atmosfére malej, ale krásnej sály s hutnou akustikou. Mladí interpreti (max. do 35 rokov) boli sprevádzaní iba klavírom. Súťažiaci museli povinne spievať okrem svetových árií či piesní aj piesne významného slovenského skladateľa M. Schneidra-Trnavského, čo znamená skvelú propagáciu slovenskej hudobnej kultúry a slovenského jazyka vo svete.

          27. mája 2017 sa konal v grandióznych priestoroch Koncertnej siene MARIANUM v Trnave KONCERT VÍŤAZOV. Aj na tomto finálnom podujatí súťaže sa zúčastnili tri naše žiačky: Monika JANEČKOVÁ, Natália LÍMOVÁ a Gabika TOMEČKOVÁ, ktorá veľmi fandila poľskému barytonistovi Michalovi JANICKEMU. Jej favorit napokon získal 2. miesto v II. kategórii, čo malá fanúšička i emotívne ocenila počas potlesku. Veľmi zaujali i ďalší víťazi – napríklad slovenská koloratúrna sopranistka Slávka ZÁMEČNÍKOVÁ, Poliak Pawel TROJAK s veľmi zvučným barytónom a Ruska Marina KIPINGAN, ktorá publikum ohromila výrazovým, dramatickým a krásne zafarbeným mezzosopránom, obohateným hlboko precítenou hereckou akciou.

          Prínosom tohto koncertu pre naše mladučké poslucháčky bolo to, že spoznali slovenské umelé piesne majstra Trnavského, teda piesne, ktoré stará generácia Trnavčanov nosí v srdci a odovzdáva ich ako rodinné striebro mladým – napr. Ružičky, Uspávanka atď. Žiaci poznajú

          už zo školy, z učebnice literárnej výchovy pre 5. ročník, prekrásnu Trnavského pieseň KEBY SOM BOL VTÁČKOM s textom Ferka URBÁNKA. Toto dielko si Slováci dokonca tak obľúbili, že vskutku zľudovelo. Veľmi zaujímavé bolo sledovať srdcervúcu interpretáciu smutnej Schneidrovej piesne PRSTEŇ s textom Janka JESENSKÉHO, ktorú spieval práve zahraničný súťažiaci, a to Kórejčan Wonhyeok Choi. Tak obdivuhodne sa popasoval so slovenčinou a stvárnením sklamania mladého muža z toho, že prsteň jeho milej navlieka napokon iný muž, že mocným BRAVO odmenil výkon speváka i samotný vnuk majstra Trnavského – pán Bugala.

          Významnou chvíľou pre naše dievčatá bolo i stretnutie s čestným hosťom Koncertu víťazov – maestrom Petrom DVORSKÝM, ktorý v tejto súťaži roku 1973 získal I. miesto a domáce publikum ho vtedy nazvalo „trnavský Caruso“. Už koncom 70. rokov minulého storočia sa stal najvýznamnejším a často obsadzovaným tenoristom vo všetkých svetových operných divadlách vrátane milánskej La Scaly a Metropolitnej opery v New Yorku. Od Ameriky až po Japonsko zaspieval vyše 500-krát naživo rolu básnika Rudolfa v Pucciniho opere Bohéma. Dvorského interpretácia tejto úlohy sa v tom čase vnímala ako senzácia a ako najlepšia v histórii tohto diela. V 80. rokoch odborná kritika zaradila Petra Dvorského medzi najlepších tenorov sveta – do hviezdnej trojice Pavarotti – Domingo – Carreras. Slávny slovenský tenorista sa v roku 2007 stal ČESTNÝM OBČANOM OBCE ZAVAR za šírenie Dusíkovej tvorby v zahraničí a podporu záujmu o vážnu hudbu u žiakov zavarskej základnej školy.

          Mladí poslucháči z našej školy počas súťaže i na Koncerte víťazov zažili naozaj intenzívne dotyky s opernou súčasnosťou, ale aj s významnou opernou históriou. Nehovoriac o význame zoznámenia sa našich žiakov so slovenskou národnou hudbou M. Schneidra-Trnavského a nadviazania mládeže na dlhoročnú tradíciu našej kultúry.

          Výnimočné stretnutie so svetoznámou sopranistkou Gabrielou Beňačkovou

          Vzácne stretnutie s legendárnym slovenským tenoristom - maestrom Petrom Dvorským

        • Hodina hravej angličtiny v materskej škole

        • Dňa 9. 6.2017 sa žiačky 8. triedy Sára Moncmanová a Miriama Škrabáková zúčastnili  Hodiny hravej angličtiny v Materskej škole Zavar. Dievčatá si pod vedením p. učiteľky Krajčovičovej pripravili  hodinu  angličtiny pre budúcich prváčikov, na ktorej si  deti mohli  hravou formou osvojiť nové slovíčka z angličtiny. 

           

        • Trojdňový školský výlet deviatakov v Zuberci

        •   V nedeľu 4.6.2017 sme sa my, deviataci, vybrali na dlhoočakávaný školský výlet do Zuberca. Sprevádzala nás pani učiteľka Adamcová, jej manžel a ujo šofér mikrobusu. Cestou sme sa zastavili v našom prvom cieli – v Dolnom Kubíne. Navštívili sme tu Múzeum P.O.Hviezdoslava, kde sme sa dozvedeli veľa nových  zaujíma-vostí z jeho života i o jeho spisovateľskej tvorbe. Dozvedeli sme sa aj to, že Hviezdoslav bol trikrát za svojou milou, aby jej vyznal lásku a požiadal ju o ruku a vždy si to nakoniec rozmyslel, pretože bol veľmi hanblivý. Napokon sa s ňou predsa oženil. Videli sme stolík i kreslo, na ktorých vznikali Hviezdoslavove úžasné básne. Potom sme mali obedovú pres-távku s možnosťou prejsť sa po Dolnom Kubíne.

          Po príchode do Zuberca sme sa ubytovali v útulnom penzióne Anna. Pani chatárka k nám bola milá, varila nám, čo sme si zaželali, a piekla výborné koláče. Počas výletu sme sa mohli zabávať v spoločenskej miestnosti hraním spolo-čenských hier alebo biliardom. Naša prvá prechádzka viedla po Zuberci, prerušil ju až začínajúci dážď, ktorému sme sa napokon celkom úspešne vyhli. Pani učiteľka nám na večer pripravila zaujímavú súťaž, niečo ako aktivity. Na druhý deň sme sa hneď po raňajkách vybrali na veľkú túru na Roháč-sky vodopád. Počasie nám prialo, lebo nebolo ani príliš horko, ani nepršalo, hoci ráno to vyzeralo s oblohou všelijako. Cestou na vodopád sme sa rozprávali a robili sme si fotky. V cieli našej túry – priamo pri vodopáde  - sme si urobili aj spoločnú fotku a tešili sme sa, že sme to zvládli, lebo to vôbec nebolo jednoduché. Na spiatočnej ceste sme sa ešte zastavili v skanzene, v Múzeu oravskej dediny, kde sme si mohli popozerať malebné ľudové drevené domčeky. Zaujalo nás, ako kedysi ľudia žili v takých maličkých domoch, nahliadli sme aj dovnútra, spravili sme si pekné fotky a viacerí si kúpili suveníry. Z celodennej túry i exkurzie sme boli unavení, tak sme si trošku oddýchli a už nás čakali zábavné súťaže v tímoch podľa izieb. Vymýšľali sme, tvorili a poriadne sme sa nasmiali.  Bolo niekoľko súťažných disciplín, každý tím si sa snažil zabojovať. Napokon boli odmenenívšetci, aj tí, ktorým sa nepodarilo vyhrať.  Výborne nám padla večerná opekačka a hry na dvore. Niektorí si zahrali bedminton, iní futbal a ďalší len tak relaxovali na hojdačke. Večer nám spríjemnil úžasný čučoriedkový koláč od tety chatárky.

               Nastal posledný deň nášho výletu a my sme sa hneď po raňajkách pobalili a upratali izby. Vedeli sme, že nás čaká ešte jedna túrička a priznám sa, že sa nám nechcelo. Ale to sme ešte netušili, aká je Kvačianska dolina krásna. Prechádzkou cez les popri čistom  potôčiku sme prišli až k staručkému mlynu, kde nás privítali kozy so svojimi kozliatkami. Boli priateľ-ské, zvyknuté na turistov, dali sa aj pohladkať. Pozreli sme si starý mlyn aj s celou jeho výbavou a pán, ktorý sa oň stará, nám porozprával, ako mlyn slúžil kedysi a ako im slúži dodnes. Pri lesnej cestičke sme videli aj veľmi vzácnu, jedinú orchideu na Slovensku, s názvom  črievičníkpapučkovitý.

          Cestou domov sme sa zastavili za Terchovou v kolibe na obed. Dali sme si výborné bryndzové halušky či vyprážaný syr J. Z výletu sme odchádzali plní dojmov a nezabudnuteľných zážitkov, ktoré nám ostanú v srdci. Škoda, že nám to tak rýchlo ubehlo...           (Sebastián Olah, 9.tr.)

           

        • Deviataci najmenším

        • Tento školský rok sme sa rozhodli, že potešíme deti z našej školy. Najmä tie z 1. stupňa, a pripravíme pre ne zábavné dopoludnie. Vymysleli sme stanovištia, na ktorých si mohli deti vyskúšať svoju obratnosť, šikovnosť, rýchlosť, múdrosť, pohotovosť i tvorivosť. Naše šikovné dievčatká:Naty, Nika, Romanka a Eli spolu s pani učiteľkou triednou napiekli koláčiky. Najskôr dva plechy koláčikov s jahodovým pudingom, potom jeden marhuľový, jeden kokosový a jeden čokoládový perník. Eli dostala úžasný nápad, že na koláčik deťom nastriekame šľahačku a ozdobíme im ho jahôdkou. A aby to bolo dokonalé, každý dostane vlastnú tácku i pohárik  s menom. Vyzeralo to bombasticky, deťom chutilo.

          Do prípravy súťaží sa aktívne zapojili aj chalani, Juraj pripravil celý kvíz, Rastík pripravoval plagátiky, Sebi pripravoval časový harmonogram celého dopoludnia a ostatní si chystali jednotlivé stanovištia s pokynmi:

          1. Naber vodu do plastového pohárika a prenes vodu na stanovené miesto, kým nenaplníš vedierko!

          2. Riešte úlohy formou kvízu o prírode a okolitom svete!

          3. Traf loptičkou nastavané kolky a snaž sa trafiť čo najviac z určenej vzdialenosti!

          4. Vytvor tímový plagát.Základ plagátu je odtlačok ruky každého člena tímu, dotvor plagát podľa vlastnej fantázie.

          5. Pomocou fľaše napustenej vodou priveď loptu do brány, vystriedať sa musí celý tím.

          Prišiel deň D, v našej škole to bol 2. jún, piatok. Deti sa hneď ráno rozdelili so svojimi pani učiteľkami do tímov, ktoré si dali názov, dostali kartičku na zapisovanie bodov a pustili sa do súťaženia. Po 2-3 súťažiach si mohli oddýchnuť pri chutnom občerstvení. Ovocné malinovky a koláčiky išli na dračku. Dobre padli i čerešničky, ktoré vo vedierku poslala Paťova babička.

                Záverečné finále s balónmi sa tiež vydarilo. Vyhrali ho malí prváci, ktorí vydržali najdlhšie s nespadnutým balónom a dobre spolupracovali. Pri vyhodnotení sme najúspešnejším rozdali vitamínové lízanky a každý, aj ten menej šikovný, dostal lentilky. Z celého dňa sme mali super pocit, dievčatká z výtvarného stanovišťa vystavili ručičkové plagáty pri vstupe do školy. Spoločne sme všetko upratali a radostne sme sa pobrali domov na zaslúžený víkend.

                 V pondelok nás čakalo krásne prekvapenie. Malí prváčikovia nám napísali so svojou pani učiteľkou list, v ktorom nám poďakovali za ich prvý Deň detí v našej škole!!!! Vyslancami, ktorí priniesli list boli súrodenci našich spolužiakov Maťko, Deniskin brat a Kristián, Nikolasov brat. Bolo s nimi aj odvážne dievčatko. Deniska nám všetkým prečítala list a prváci nám rozdali lízanky. Bolo to super!

                 V utorok prišiel ďalší neočakávaný darček, tento raz od druhákov. Krásne leporelo, ktoré nám druháčikovia vyrobili, bolo plné milých slov vďaky a odkazov pre nás. Naša radosť už bola trojnásobná, predsa na nás zostane na škole aj príjemná spomienka!                                                                                              Deviataci

        • Športové hry 2017 v Chtelnici

        • Naši žiaci sa zúčastnili podujatia Športové hry 2017 pre žiakov základných škôl.Súťažili v športových disciplínach ako je futbal, vybíjaná a atletika.

        • Turistická vychádzka na Ostrý Kameň

          V piatok 2.6. bolo krásne slnečné počasie, ako stvorené na turistickú vychádzku pri príležitosti Dňa detí. Zúčastnili sa jej siedmaci a ôsmaci. Začiatok bol v Plaveckom Petre. Úvodný úsek bol rovinatý až po vodnú nádrž Buková. Po občerstvení sa pokračovalo k zrúcanine Ostrý Kameň. Aj keď bol výstup náročnejší, výhľad z Ostrého Kameňa stál za to. Po opatrnom zostupe už nasledovala len medzizastávka v bufete na Bukovej a cieľová rovinka k autobusu.

        • MDD v našej škole

        • Šiestaci prežili MDD na multifunkčnom ihrisku v Trnave, kde si mohli zmerať svoju kondíciu na rozličných posilovacích zariadeniach a všetku vydanú energiu mali možnosť načerpať z prírody príjemnou prechádzkou do neďalekého Kamenného Mlyna.

        • Hľadáme nových olympionikov

                      Dňa 23.5.2017 sa žiaci ZŠ s MŠ v Zavare zúčastnili krajského kola v atletike pod názvom „Hľadáme nového olympionika“. Tartanová dráha Trnavského atletické klubu Slávia naším žiakom veľmi žičila a v peknom počasí získali tie najvyššie umiestnenia. Súťažilo sa v dvoch disciplínach v kategórií chlapci a dievčatá rok narodenia 2004 a mladší. Našu školu reprezentovali Dávid Bartovič, Boris Hrabárik, Margaret Vargová a Ema Harnúšková. Prví traja najlepší v každej disciplíne postupujú na celoslovenské finále v Dubnici nad Váhom, ktoré sa bude konať 9.9.20017. Celoslovenského finále sa teda zúčastnia aj  Dávid Bartovič a Margaret Vargová.

          Výsledky:

          60 m – chlapci                                                          60 m - dievčatá

          1. miesto Dávid Bartovič  čas 8,85s                          1. miesto  Margaret Vargová  čas 8,98s

          6. miesto Boris Hrabárik  čas 9,59s                            12. Miesto Ema Harnúškova  čas 10,61s

           

          1000 m – chlapci                                                      600 m – dievčatá

          9. miesto  Dávid Bartovič  čas  3:35,58                    3. miesto Margaret Vargová čas 1:57,95

          17. miesto Boris Hrabárik  čas  4:04,68                    11. miesto Ema Harnúšková čas 2:13,61

        • História ukrytá v zavarskej zemi

        • Dňa 28. apríla 2017 sa v šiestackých triedach téma Dňa Zeme naplnila prostredníctvom zaujímavej prednášky s názvom HISTÓRIA, KTORÚ UKRYLA ZAVARSKÁ ZEM. Viedol ju bývalý archeológ a súčasný prekladateľ žijúci v Zavare Mgr. JUHÁS. Deťom priblížil svoje poznatky z náhodných archeologických nálezov v obci Zavar. Oficiálny archeologický výskum sa totiž na území našej obce nikdy nekonal. Žiaci sa dozvedeli, že územie trnavskej roviny bolo atraktívne pre človeka-roľníka od nepamäti, teda už v čase pravekej doby kamennej. Z čias doby bronzovej, teda z 3. až 2. tisícročia pred Kristom, sa v Zavare našiel hrob dievčatka, veľká zásobovacia jama (praveká sýpka) a keramické artefakty, ktorých sa žiaci mohli aj dotknúť. Milému p. Juhásovi, ochotnému trpezlivo odpovedať, kládli početné otázky o práci archeológa. Náš vzácny hosť im starostlivo priblížil pracovné postupy archeologických výskumníkov. Dokladal ich aj nákresmi, fotografiami nálezov z dodnes trvajúceho významného výskumu v „pravekom mestečku“ – v Nižnej Myšli, na ktorom sa kedysi aj sám zúčastnil a ktorý bol poctený i návštevou vtedajšej hlavy štátu – prezidenta Michala Kováča. Šiestakov téma vykopávok zo zavarskej zeme zjavne zaujala a niektorí sa sami zatúžili stať archeológom. Necháme sa prekvapiť, komu sa to z našich žiakov raz podarí.

          Spracoval Mgr. Gabriš.