• Výsledky školského kola Olympiády zo slovenského jazyka

        •      Dňa  24. októbra 2016 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo vedomostnej súťaže  - Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

               Olympiáda je určená pre žiakov 8. – 9. ročníka a má 3 časti. 1. časť je testová, 2. časť je transformácia textu a 3. časť je ústna. Súťažiaci si v nej pripravia ústny prejav na danú tému a potom ho pred porotou prednesú. A to vôbec nie je ľahké!  Napriek tomu, že vedeli, že ich čaká neľahký súboj, sa do školského kola prihlásili piati žiaci: traja ôsmaci ( Veronika Horníková, Mário Rijak, Matúš Rijak) a dvaja deviataci (Deniska Martinkovičová, Sebastián Olah).

                Porota (Mgr. Cviková, PhDr. Adamcová a Mgr. Gabriš) napokon po zvládnutí a vyhodnotení všetkých troch častí a spočítaní všetkých získaných bodov  mohla vyhlásiť výsledky:

          1. miesto:  Sebastián Olah  (úspešnosť 82,9%)

          2. miesto: Deniska Martinkovičová  (úspešnosť 78,7%)

          3. miesto: Veronika Horníková (úspešnosť 61,8%)

        • SVETOVÝ DEŇ VÝŽIVY

        • Svetový deň výživy (16.10.)  vyšiel tento školský rok na nedeľu, ale to deviatakov neodradilo. Popríjemnej skúsenosti, z minulého roka, že si tento deň môžu spestriť zdravou pochúťkou, šli do toho aj s malým oneskorením. 19.10., v stredu, sa stretli deviatačky už 7.30 hod. so svojou triednou učiteľkou a pustili sa do prípravy výborných ovocných šalátov. Najskôr pripravili dva druhy šalátov pre svojich spolužiakov, aby im spestrili desiatovú prestávku. (V šalátoch boli: jablká, banány, pomaranče, hrozno, ringlóty, grapefruit, mandarínky, mango, kivi a orechy – samé chutnučké vitamíny a ešte pre tých najmaškrtnejších aj poliate medíkom...)

          Tento rok však nezostali len pri naplnení svojich brušiek, ale rozhodli sa, že pozvú na ovocno-šalátikovú hostinu aj malých prváčikov.  Pani učiteľka Cviková prváčikom prečítala pozvanie od deviatačiek a tí ponuku s radosťou prijali. V učebni s kuchynkou ich čakali tanieriky na dve plné misy šalátu, s ktorými si hravo poradili, i keď sa veľkých dievčat spočiatku trošku hanbili. Netrvalo dlho a prváčikovia sa osmelili vypýtať si aj duplu vitamínov a dievčatká im s radosťou naložili.

          Spokojnosť bola na oboch stranách a usmiate tváričky prvákov rozveselili aj deviatačky, ktoré tento tento super nápad zrealizovali: Saška T., Deniska M., Natálka P., Nikolka H, Romanka Ch., Eliška H.

                                                                                                                                                       Pripravila: S. Adamcová

           

      • Tekvičková párty
        • Tekvičková párty

        • Vyzdobiť triedu jesennou tematikou, povoliť uzdu fantázii a výsledkom bola veselá tekvicová party so všetkým , čo k tomu patrí. To bola úloha školského parlamentu.

          Hudba , tanec, svetlonosi a tematické oblečenie boli impulzom pre jej začiatok. Žiaci 2. stupňa si pre svojich kamarátov pripravili veľa tematických aktivít, v ktorých si zasúťažili všetci prítomní. Stretli sme sa s Balónovou apokalypsou, Pavúčím labyrintom a peklom, Strigônskymi úlohami ...... Bolo nám veselo.Väčšina  svetlonosov nám bude pripomínať našu akciu ešte dlho v areáli našej školy.

      •     Chryzantémy – najkrajšie jesenné kvety
        • Chryzantémy – najkrajšie jesenné kvety

        • Tretiaci v jesenných mesiacoch  pátrali po najfarebnejších kvetoch v záhradkách. Vypátrali chryzantémy. Wikipédia im potvrdila, že chryzantémy sú farebné trváce rastliny a sú symbolom jesene. Dozvedeli sa , že chryzantémy pochádzajú z Číny, odtiaľ sa dostali do Japonska – tam sú znakom cisárskeho dvora a národným kvetom. K nám sa dostali  v  17.- 18.stor. Zistili tiež, že  chryzantémy prečisťujú vzduch v miestnosti ( napr. v kuchyni, v triede...). Deti vypátrali v záhradkách chryzantémy rôznej výšky, farby, kvetov s typickou vôňou.....Do triedy priniesli mnoho  chryzantém bielej, žltej, oranžovej, červenej, ružovej, fialovej a hnedej farby. A pretože chryzantémy ako rezané kvety vydržia veľmi dlho, naaranžovali ich do kvetináčov a skrášlili sa tak triedu aj priestory školy. Teraz pozorujú , koľko dní chryzantémy ako rezané kvety vydržia.

      • Projekt: Záložka do knihy spája školy
        • Projekt: Záložka do knihy spája školy

        •       Na projekt Záložka do knihy spája školy sa naše deti veľmi tešili. Mnohé si pamätali z minulých školských rokov, ako projekt prebiehal a tešili sa na záložku od kamaráta z neznámej školy. Projekt prebiehal v troch etapách:

          1. Výroba záložiek na výtvarnej výchove alebo na literárnej výchove pre deti z pridelenej školy v Bratislave. Tento rok sa zapojili aj naši družinári, niektoré deti teda vyrobili aj po dve záložky! Zhotovovanie záložiek bolo sprevádzané počúvaním rozprávok alebo  poviedok, aby šla deťom práca od ruky.

          2. Výstavka záložiek v spoločenskej miestnosti a literárne hodiny pri tejto príležitosti. V spoločenskej miestnosti sme naaranžovali výstavku všetkých zhotovených záložiek podľa jednotlivých ročníkov. V utorok 25. októbra si ju prišli pozrieť deti 5. – 8. ročníka, v spoločenskej miestnosti pokračovali vyučovacou hodinou o význame a histórii kníh, pozreli si peknú prezentáciu a po nej mali o čom diskutovať. V stredu 26. októbra sa spoločenská miestnosť s krásnou výstavkou záložiek stala kráľovstvom pre žiakov z 1. stupňa. Postupne si chodili výstavku prezrieť a potom nasledovali literárne hodiny, ktoré si pripravili pani učiteľky pre jednotlivé ročníky. Spoločným úvodom bola prezentácia o knihách, ktorá motivovala deti k čítaniu a vnímaniu knihy ako priateľa, od ktorého sa možno veľa naučiť.

          3. Na túto etapu sa deti veľmi tešili. Rozbalili sme balík z bratislavskej školy a vystavili sme  si záložky, ktoré nám kamaráti pripravili. Postupne si chodili do spoločenskej miestnosti deti vybrať záložky, ktoré ich niečím oslovili a založil si ich do svojich rozčítaných knižiek.

                O tom, ako deti vnímali projekt, ešte píšu deti svoje postrehy, ktoré plánujeme spolu s peknými fotografiami zverejniť na nástenke na chodbe školy.

                                                           

                                                                                                                                             PhDr. Silvia Adamcová

          Viac fotografií vo fotoalbume.

      • Pasovanie prvákov
        • Pasovanie prvákov

        • Dňa 4.11. o 13,00 hodine sme sa preniesli do rozprávkovej ríše jedného kráľovstva, v ktorom chýbali statočné, šikovné a múdre deti. Boli tam však milí trpaslíci a šikovné víly. Kráľovstvu vládol kráľ so svojou kráľovnou a šikovnou princezničkou. Ako to už býva trápila ich zlá striga. Rozhodli sa vyhrať s ňou boj a kráľovstvo zachrániť za pomoci statočných a múdrych detí. Úlohy to boli neľahké, ale naši statoční prváci ich spoločne zvládli a kráľovstvo zachránili.

          V neľahkom boji im pomáhali starší spolužiaci 9. ročníka, ktorí im na posilnenie napiekli chutné pagáčiky a sladké perníčky ako odmenu za ich usilovnú dvoj-mesačnú prácu. Po splnení všetkých úloh a zložení slávnostného sľubu  ich sám pán kráľ spolu s kráľovnou aj s pomocníkmi slávnostne „pasovali“ a prijali medzi žiakov našej  školy. Z rúk urodzenej princeznej si prevzali „rytiersky dekrét“.

        • Návšteva Západoslovenského múzea v Trnave

        • 21.10. sa tretiaci a štvrtáci vybrali na exkurziu do Západoslovenského múzea v Trnave.

          .....Asi prežívam obdobie výnimočných piatkov.Aj keď som bola v múzeu už niekoľkokrát , vždy sa mi tam vryje do mysle niečo iné.Tentoraz ma zaujali najmä vyšívané kroje a prepychové šaty.Krásne boli aj mince, dobový nábytok a skameneliny, ktoré sa inak volajú fosílie.Toto slovo sa mi mýli, ale mám ho napísané v zošite, aby som ho vedela, keď sa nás p. učiteľka bude pýtať.Ktovie, možno mi raz pomôže aj pri písomke z dejepisu.V každom prípade sa môžem popýšiť veľmi vydareným výletom...

                                                                                                                                                            Hanka zo 4.A

               

        • ,,Strašiškola“ v 2.triede

        • V stredu k nám do druhej triedy zavítali  strašidlá . Najskôr sa nám predstavili – ako sa volajú a odkiaľ prišli . Medzi nimi bolo niekoľko čarodejníc a čarodejníkov ,ktorí nám predviedli  svoje kúzla /napr. zmiznutie nášho Vladka :D /. V  skupinách pracovali na spoločnom diele , učili sa spolupráci ,rozdeliť si úlohy ... Počítali pavučinové príklady , vymýšľali slová ,vety . Zhotovili si masky netopierov , trošku si zašportovali  a na záver si spoločne zatancovali .

        • Čítame s ministrom

        • 24.10. zorganizovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spoločné čítanie rozprávky v základných školách na celom území Slovenska . Do iniciatívy, ktorá mala počas Medzinárodného dňa školských knižníc podporiť vzťah detí a žiakov k čítaniu, sme sa zapojili i my.

        • Noemova archa očami štvrtáka

        • V rámci 4.ročníka prebehla súťaž: „Noemova archa očami štvrtáka“. Výsledky na foto.Porota: P. Antalová Lenka v spolupráci so sr. Juliánou, S.Praem vybrala 5 najlepších. Odmenení boli všetci vďaka sponzorstvu miestneho kňaza.

          Prví piati:

          1.m: Chvála Jakub a Majtán Jakub – 4.B

          2.m: Janíková Nina – 4.A

          3.m: Ďurišová Ema – 4.A

          4.m: Schmidtová Lucia a Urminská Nina – 4.B

          5.m: Gulová Simona – 4.B

      • Tvorenie so slnečnicovými semienkami
        • Tvorenie so slnečnicovými semienkami

        • V októbri sme na neďalekom slnečnicovom poli nazbierali slnečnicové semienka, aby sme mali čím prikrmovať sýkorky, vrabce, ďatle a iné vtáčiky v zimných mesiacoch v kŕmidlách pri škole. Pretože do zimy je ešte ďaleko a slnečnicové semienka nás veľmi lákali, ochutnali sme ich aj my a samozrejme chutili nám. Potom sme sa rozhodli, že sa s nimi trošku pohráme. Nalepili sme niekoľko slnečnicových semienok na tvrdý papier a k nim ,, prileteli“ sýkorky a vrabce . Pri tvorení slnečnicových obrázkoch sme zažili veľa zábavy, dozvedeli sme sa všeličo nové zo života sýkoriek a počúvali sme spev sýkoriek, aj čvirikanie vrabcov.

      • Aranžovanie
        • Aranžovanie

        • Jesenné aranžovanie

          Podľa povedačky ,, Október - z poľa ber “ sme si priniesli z poľa pekné žlté kukurice. Rozhodli sme sa, že ich využijeme na jesenné aranžovanie. Pridali sme k nim červené šípky a zelený brečťan. Potom sme potrebovali už len kúsok špagátu, šikovné rúčky a chuť tvoriť. Zaujímavé  jesenné ozdoby boli raz –dva hotové.

        • Európsky deň jazykov

        • V tomto školskom roku sme sa rozhodli podporiť výuku cudzích jazykov spoločnými aktivitami pri príležitosti Európskeho dňa jazykov (26.9.), ktorý sa v Európe oslavuje od roku 2001. Na vyučovacích hodinách cudzích jazykov, ale aj informatiky, či spoločensko-vedných predmetoch sme pre žiakov pripravili jazykové vedomostné kvízy, pexesá a rôzne skladačky, audio a video ukážky jednotlivých jazykov, ktoré si žiaci so záujmom vypočuli a porovnali. V jednotlivých aktivitách taktiež bližšie spoznávali nielen jazyk, ale aj kultúru európskych śtátov a v samostatnej aktivite vyhľadávali zaujímavosti, kreslili vlajky no naučili sa taktiež pozdravy a niekoľko jednoduchých fráz. Naši žiaci sa vo svete veru nestratia. 

           

      • DEŇ MLIEKA - EXKURZIA NA DRUŽSTVO DO LOVČÍC A ZBER SLNEČNICOVÝCH SEMIENOK
        • DEŇ MLIEKA - EXKURZIA NA DRUŽSTVO DO LOVČÍC A ZBER SLNEČNICOVÝCH SEMIENOK

        • Tretiaci a štvrtáci sa na Deň mlieka (30.10.) vybrali na exkurziu na družstvo do Dolných Lovčicíc. Za slnečného počasia si v sprievode zootechnika pána Cvíčelu pozreli teliatka v malých drevených domčekoch, aj kravičky v kravíne. Obdivovali a kŕmili koníky. Na neďalekom poli nazbierali slnečnicové semienka na zimné prikrmovanie sýkoriek. Zaujala ich cukrová repa. Domov sa vrátili s novými vedomosťami a peknými zážitkami.

           

          EXKURZIA NA DRUŽSTVO

          V piatok sme sa boli pozrieť na teliatka a kravičky na družstve v Dolných Lovčiciach.

          Teliatka bývali v malých domčekoch. Páčili sa mi teliatka – dvojičky. Boli spolu v jednom domčeku pre teliatka. Myslím si, že mama kravička sa potešila, keď mala dvojčatá. Teliatka pili niečo podobné ako kakao. Páčili sa mi všetky teliatka. Jedno teliatko malo na čele srdiečko. Ja som dala môjmu teliatku meno ,,Ušiačik“. Zaujalo ma Vivienkine teliatko, dala mu meno ,,Mrázik“. Jedna kravička mala 15- minútové teliatko. Ešte vám poviem, že to 15- minútové teliatko bolo najmladšie zo všetkých.

          Kravičky kŕmili podrvenou kukuricou. V kravíne dosť smrdelo, bolo tam vyše 300 kravičiek. Jedna kravička, číslo 102, vyhrala súťaž o najkrajšiu kravičku Slovenska.

          Boli tam aj pekné kone – tri.                                                         Zuzka Barutová 3.A

      • Praktické vyučovanie prírodovedy 4.B
        • Praktické vyučovanie prírodovedy 4.B

        • Štvrtáci zažili praktickú prírodovedu. Učili sa o nahosemenných a krytosemenných rastlinách,získali z plodov stromov semená,ktoré si zasadili.Teraz musia už len čakať,ktoré semienko vyklíči.