• Tradičný zájazd do Opery SND v Bratislave
        • Tradičný zájazd do Opery SND v Bratislave

        • Tento večer sme počuli veľdielo RIGOLETTO od maestra VERDIHO

          Keremičev (Rigoletto) – Vargicová (Gilda) – Ludha (Vojvoda z Mantovy)

          Dirigent: Martin Leginus

          „Na svetoznámej opere Rigoletto sa mi veľmi páčilo spracovanie postáv a herci-speváci dali do svojich rol všetko. Páčil sa mi aj príbeh, najviac ma zaujala časť, keď sa Rigoletto snažil dostať za svojou dcérouGildou, ktorú uniesli vojvodovi spojenci. Prekvapilo ma, že nás v divadle pustili aj do zákulisia. Pán Vongrej, spevák v opernom zbore SND ašéfredaktor webovej stránky OPERASLOVAKIA, nám ukázal, ako to tam vyzerá a ako všetko funguje. Teším sa na ďalší výlet do divadla a odporúčam vám tam ísť tiež.“

          Martin Blažek (7. tr.)

          „Príbeh Rigoletta ma veľmi zaujal už na hodinách hudobnej výchovy, a tak som bola veľmi rada, že som mala šancu pozrieť si ho naživo. Dej podľa románu Kráľ sa zabáva od Victora Huga bol obdivuhodný, ba až srdcervúci a obsadenie postáv bola naozaj vhodná voľba. Všetci mali prekrásne hlasy. Či už spievali zborovo, alebo sólovo, bolo to úžasné. Predstavenie som si nesmierne užila. Veru – VERDI bol génius!!!“

          SašaTiefenbacherová (9. tr.)

      • Blahoželáme!
        • Blahoželáme!

        • Mirkovi Jarošovi k 1. miestu v II. kategórii diecézneho kola vo výtvarnej súťaži Biblia očami detí 2017.

      • Cesta slovenskou históriou
        • Cesta slovenskou históriou

        • Šermiarsko-divadelná kumpánia Via historica zavítala do Zavara, aby zábavnou formou previedla našich žiakov národnými dejinami.

          Výlet začal v období Samovej ríše, z ktorej sme sa plynule preniesli do Veľkej Moravy. Kto by nepoznal slávneho Svätopluka a jeho tri prúty? V sprievode alchymistu sme pokračovali v príbehu ďalej príchodom Maďarov, mongolskými vpádmi, osídľovaním banských miest a príchodom Turkov, ktorí nás obsadili na takmer 150 rokov. Neskôr sme sa ocitli vo víre stavovských povstaní a na dvore Rudolfa II. známeho tým, že si vydržiaval alchymistov, ktorí čarovali a snažili sa byť neviditeľní. Postupne sme sa dostali k nášmu najznámejšiemu ľudovému hrdinovi Jánošíkovi, ktorý si vedel so zemepánmi poradiť. Celé predstavenie ukončil Ľudovít Štúr na uhorskom sneme. Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, šermiarske súboje a historické zbrane v humorných divadelných scénkach. Zážitkovou formou a interaktívnym zapojením do programu sa naši žiaci dozvedeli veľa zaujímavostí z našich národných dejín.

      • Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany
        • Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany

        • Koncom apríla sa naša škola prvýkrát zapojila do okresného kola Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany, ktorá sa konala v Kamennom mlyne v Trnave. Štvorčlenné družstvo si zmeralo sily v strieľaní zo vzduchovky, poskytnutí prvej pomoci ranenému, orientácíí pomocou kompasu, ale aj v hasení požiarov a vedomostiach. Náš tím si viedol úžasne a získal krásne 9. miesto z 19, pričom nechal za sebou aj množstvo skúsených skupín!  Gratulujeme !

        • Environmentálny koncert : AJ ZVIERATÁ SÚ ŽIVÉ BYTOSTI

        • Pre žiakov I. stupňa dňa 2.5. vystúpila umelecká agentúra Amos s výchovným koncertom pod názvom Aj zvieratá sú živé bytosti. Hudobno-vzdelávací program bol zameraný na aktuálnu problematiku ochrany práv zvierat, s cieľom prebudiť v deťoch cit aj zodpovednosť vo vzťahu k zvieratám. Program sa dotýkal aj tém, ako napr. starostlivosť o zviera alebo správny výber zvieraťa. Súčasťou programu bola aj hudobná zložka, v ktorej hrali dvaja hudobníci piesne naživo. Pomocou primeraných otázok boli deti vťahované do deja programu a za správne odpovede odmeňované zdravou odmenou- jabĺčkom. Žiaci sa výborne zabávali, tlieskali a spievali na plné hrdlá.

      • Stavanie mája
        • Stavanie mája

        • V piatok 28.4.2017 sa pred Kultúrnym domom v Zavare staval máj.Naše dievčatá z tanečného krúžku na tejto peknej jarnej akcii vystupovali. ( až na to,že pršalo :-) ) Predviedli sa s pásmom "Žartovné piesne z Brezovej".K tancu im hral na harmonike Miško Šulko zo 6.A.

        • Deň Zeme v našej škole

        • sa začínal raňajkami na chodbe.Nie hocakými, ale zdravými, ktoré dokážu naštartovať činnosť nášho mozgu. Pani Ľubka Balážová rozprávala žiakom, aké sú dôležité pre náš organizmus raňajky, predviedla z akých surovín si ich môžme pripraviť.A samozrejme všetky tieto dobrotky mohli deti ochutnať.

          Po zdravých raňajkách sa venovali žiaci v triedach aktivitám venovaným Dňu Zeme. Pre nepriaznivé počasie sa uskutočnili v budove školy.

          3.A : Po diskusii a zaujímavých prezentáciách o význame a dôležitosti našej vzácnej planéty Zem, sme si zatancovali na veselú pesničku a nakoniec sme si vytvorili medaily ako pamiatku na tento krásny deň .

          4.A a 4.B trénovali ako separovať odpad, význam separovania a recyklovania v telocvični, zahrali si nevšedné pexeso s rastlinami našej planéty.

          Environmentálnej téme sa v rámci Dňa Zeme venovali aj žiaci jednotlivých ročníkov na hodinách angličtiny. Prostredníctvom krátkych výukových videí v anglickom jazyku si osvojili požadovanú slovnú zásobu, a taktiež sa dozvedeli o niekoľkých možných spôsoboch ako ho chrániť. Po diskusii, kde sme tématiku hlbšie rozobrali a zároveň si utvrdili novú slovnú zásobu, žiaci sami navrhli ako pomôžu životnému prostrediu. Svoje nápady stvárnili do takýchto projektov, v siedmom ričníku zas vytvorili krátke básne cinquin s témou životného prostredia. Na obrázku vidíme ôsmakov v akcii. Svojimi projektami prispeli aj žiaci deviateho ročníka.

        • Noc s ANDERSENOM v obecnej knižnici

        •       V obecnej knižnici sa Noc s Andersenom konala už ôsmykrát. Táto akcia je u detí veľmi obľúbená, tento rok sa do obecnej knižnice prihlásilo až 33 detí. Keďže priestorové možnosti knižnice nie sú neobmedzené, vybrali sme deti  podľa ich usilovnosti a záujmu o literatúru. 16 vybraných detí z 5. a 6. ročníka, ktoré tento rok nocovali v knižnici, bolo výnimočných tým, že sa zapájali do súťaží vo vlastnej tvorivosti – písali vlastné básne o zime, zapojili sa do súťaže Bláznivé pero a tvorili vlastné bájky, zapájali sa do recitač-ných súťaží, ale dosahovali aj krásne úspechy v iných súťažiach reprezentujúc našu školu.

                Noc s Andersenom 2017 otvorili pomocníci Sebastián Olah, Veronka Horníková a Miško Šeliga scénkou, z ktorej sa deti dozvedeli viac informácií o Andersenovi a jeho mladosti. Hlavnou úlohou tohtoročnej Noci s Anderese-nom bolo zhotoviť rozprávkový háj. Každé z trojčlenných družstiev dostalo krásny strom (na farebnom výkrese) a postupne v jednotlivých súťažných disciplínach zbierali body vo forme obrázkov, ktorými strom ozdobili. Napokon do stromu kreslili rozprávkovú postavu, ktorá mala zvrátiť dej Andersenovej rozprávky Lietajúci kufor. Každé družstvo vymyslelo novú postavu a s ňou i nový záver k tejto rozprávke. A postavu nielen nakreslili, ale stvárnili aj reálne  - na čo použili jedného člena družstva:-)

          Potom sa deti vydali na baterkovo lampášikový sprievod do našej školičky, kde pokračovali v súťažnom programe z iného súdka. Súťaže v škole pripravili pani učiteľky Bleščáková s pani učiteľkou Mikúškovou , ktoré v škole nocovali so štvrtákmi. Poriadne sme sa nasmiali na súťaži, pani učiteľky Cvikovej. Už jej začiatok bol smiešny a bláznivý, lebo sa mali pohľadať „rodinky“ na letisku (otec, mama, deti, škrečok i rybička) a potom spolu plniť súťažné disciplíny.

               Po školských súťažiach sme sa vrátili do knižnice, kde nás čakala posledná tvorivá úloha. Po nej vyhodnotenie, odmeny a šup do spacáčikov. Smola bola, že v túto noc sa začal prvý apríl a každý chcel tých ostatných na niečom nachytať a rozosmiať. A tak sme toho veľa nenaspali... Ale nočná rozprávka o troch zajačikoch zožala veľkú pochvalu, nikto nevedel, ako skončí, dokonca ani sama autorka – pani učiteľka – ktorá ju počas rozprávania vymýšľala:-).   

                 Raňajky nám už tradične pripravila pani knihovníčka Hlačinová (aj napriek tomu, že sme v noci robili hurhaj) a po nich sme sa odfotili s rozprávkovým hájom, ktorý sa nám podarilo vytvoriť z našich krásnych stromčekov.  Domov sme sa rozišli unavení, ale s príjemnými pocitmi z noci plnej zážitkov.

          (P.S.: Nebojte sa, aj chlapci sa dožili ránaJ, ale spoločná fotka, na ktorej sme aj s nimi nevyšla, všetci sa tam hýbali, a tak sa rozmazala...)

                                                                                                                                Pripravila: S.Adamcová

        • Literárne hodiny „Mladí spisovatelia“

        •        Na literárnej výchove si dievčatá i chlapci zo 6.A po prebratí tematického celku „Bájky“ vyskúšali, aké to je vymyslieť vlastnú bájku, príbeh o zvierat-kách, ktoré sa správajú ako ľudia, príbeh, z ktorého sa dá poučiť.  A zhostili sa  tejto úlohy veľmi šikovne!

          Pri príležitosti Marca – Mesiaca knihy - sme sa rozhodli túto jedinečnú zbierku bájok využiť a predstaviť ju predškolákom a prváčikom. Ale to nie je len tak! Najskôr treba mladším deťom vysvetliť, čo sú to bájky, predstaviť im, kto je to bájkar a zaujať ich napríklad divadielkom! A tak sme si všetko dobre premysleli a literárne hodiny boli na svete. Prvá bola v materskej škole 23. marca. Formou rozhovorusmedeťom vysvetlili, aký je rozdiel medzi rozprávkou, ktorá im je dôverne známa, a bájkou. Potom sme zahrali bábkové divadielko na motívy Ezopovej bájky Lev a myš. Prostredníctvom  prezentácie v powerpointe sme deťom predstavili nielen najslávnejších bájkarov sveta, ale aj mladých bájkarov zbierajúcich svoje prvé tvorivé skúsenosti. A aby nezostalo len pri predstavovaní, zvedavým deťom každý autor svoju bájku prečítal. Na pamiatku sme škôlkarom nechali svoje bájky dotvorené peknými vlastnoručnými ilustráciami i obrázky na vyfarbovanie. O pár dní, teda 29. marca,sme pozvali do spoločenskej na literárnu hodinu prváčikov. Program sme im predviedli v repríze a veľmi nás potešilo, že prvácka pani učiteľka Cviková povedala: „Bájky, ktoré ste nám darovali, si budeme ešte raz spolu postupne čítať a zamýšľať sa nad ponaučeniami.“ A tak bola spokojnosť na oboch stranách a Mesiac knihy spestrený o milé podujatie.

        • Divy Slovenska

        • Dňa 20.4. sa pri príležitosti Dňa Zeme žiaci 2.stupňa zúčastnili environmentálnej prednášky Divy Slovenska, ktorú si pre našich žiakov pripravil Andy Popovič.  Slovensko je krajinou nesmierne zaujímavou a bohatou na prírodné rekordy. Kde rastie najvyšší strom, kde máme najvyšší vodopád, a koľko chránených oblastí vlastne máme u nás doma? Žijú u nás aj vzácne a ohrozené rastliny a živočíchy, ktoré fascinujú najmä zahraničných turistov? A dajú sa nájsť aj také, ktoré sú iba v našej krajine a nikde inde na svete?  Odpovede na tieto i iné otázky sa dozvedeli práve na prednáške, ktorá bola doplnená prezentáciou s množstvom nádherných fotiek z našej rodnej krajiny.

      • Hľadanie veľkonočných vajíčok
        • Hľadanie veľkonočných vajíčok

        • Posledný deň pred Veľkonočnými prázdninami si druháci spestrili hľadaním veľkonočných vajíčok na školskom dvore . Nájdené vajíčka zbierali do prútených košíkov a podľa čísla na vajíčku si vyzdvihli u pani učiteľky malú odmenu. Najúspešnejším "hľadačom“ sa stal Krištof Nowacki , ktorý nazbieral až 8 vajíčok a bol i "kráľovsky" odmenený korunou a hračkou.

      • 110. výročie Gejzu Dusíka
        • 110. výročie Gejzu Dusíka

        • 2. apríla sa v Kultúrnom dome v Zavare uskutočnil slávnostný koncert venovaný 110. výročiu narodenia významného slovenského hudobného skladateľa GEJZU DUSÍKA, slávneho rodáka zo Zavara. Šlo o spomienkovú akadémiu, ktorú organizovala kultúrna komisia Obecného zastupiteľstva v Zavare na čele s jej predsedníčkou Ľubomírou Dobrovodskou. Sviatočné podujatie na doskách zavarského javiska pod portrétom majstra Dusíka, dielom našej obdivuhodnej výtvarníčky – pani vychovávateľky Bc. Lenky Antalovej, sa konalo pod záštitou starostu obce Zavar Rudolfa Baroša.

          Priekopník slovenskej populárnej hudby GEJZA DUSÍK, „otec“ slovenského tanga a zakladateľ slovenskej operety s prívlastkom „slovenský Lehár“ i spolutvorca Novej scény v Bratislave sa narodil v Zavare 1. apríla 1907. Jeho matka Margita Floriancová pochádzala zo Zavara a za manžela si vzala notára z Trnavy Gejzu Dusíka, s ktorým v tom čase žila vo vedľajšej obci v Križovanoch nad Dudváhom, lebo práve sem dostal pán Dusík pracovnú umiestenku. Odtiaľ prišla porodiť svojho syna k svojim rodičom do Zavara, kde novonarodeniatko strávilo prvé týždne svojho života a kde bolo 7. apríla aj pokrstené miestnym farárom Jozefom Strakom. Dostalo dve krstné mená: Gejza a František.

               Malý Gejza prežil svoje detstvo v Križovanoch a v Dolnej Krupej, kde pôsobil jeho otec tiež ako notár. Už v čase gymnaziálneho štúdia v Trnave zložil viacero obľúbených tanečných piesní. Štúdium medicíny v Bratislave našťastie zanechal a rozhodol sa zasvätiť svoj život iba hudbe. V centre klasickej operety, blízkej Viedni, v rokoch 1932 – 1936 študoval kompozíciu na Novom viedenskom konzervatóriu. Prvá gramofónová nahrávka Dusíkovej skladby vyšla v roku 1934 – tango Neplač, neplač v podaní prvého profesionálneho tenoristu SND Dr. Janka Blaha. Ešte pred absolvovaním konzervatória mala v roku 1935 v SND v Bratislave premiéru jeho prvá opereta Tisíc metrov lásky.

          Tieto historické súvislosti i ďalšie medzníky životnej púte Gejzu Dusíka už ako renomovaného skladateľa mohlo publikum slávnostnej akadémie spoznaťprostredníctvom vstupov moderátora programu – učiteľa slovenského jazyka Mariána Gabrišaa hudobnodramatického pásma o živote a dieleGejzu Dusíka, ktoré pripravila naša škola pod vedením p. riaditeľky Mgr. AndreyMršťákovej.Tlieskalo sa žiačkam 6. i 7. ročníka, ktoré spievali majstrove dávne hity NAJKRAJŠIA HVIEZDIČKA a RUŽIČKY ČERVENÉpod taktovkou pani zástupkyne školy - Mgr. Marty Vargovej, okrem nej na elektronickom klavíri hral aj žiak 6. ročníka Miško Šulko-Šikulko. V závere pásma zaznel v jeho podaní nesmrteľný evergreen RODNÝ MÔJ KRAJ.V role žiačky a pravnučky Vanesky, ktorá má za domácu úlohu spracovať projekt o Dusíkovi,vystúpila šiestačka Vanesska Ihnátová. Postavu jej prababičky, ktorá jej s úlohou pomáhala ako pamätníčka Dusíkovej doby,úsmevne stvárnila žiačka Lenka Stúpalová. Autorsky sa na pásme podieľal Mgr. Marián Gabriš a Mgr. Andrea Mršťáková.

               Kam sa slovenská pop-music od čias Dusíka až po dnešok dostala, v dvoch ukážkach predviedlanaša nesmierne talentovaná speváčka Katka Drobná, žiačka 6. B triedy v ZŠ Zavar a víťazka viacerých školských i regionálnych speváckych súťaží.Najprv si vybrala z diela súčasnej skladateľskej i speváckej legendy Mira Žbirku pieseň s názvom Prvá. Po nej zaznela z repertoáru obľúbenej Kristíny Pelákovej pieseň Pri oltári.

          Zavarskému komornému zboru pod vedením dirigentky Mgr. art. Hany Schlosser patril úvod slávnostného koncertu. Prítomných uviedol do sveta hudby klasickou hudbou starých majstrov.

               Slávnostnú akadémiu mimoriadne úspešne korunoval piesňový recitál významných hostí programu -vynikajúceho slovenského barytonistu Daniela Čapkoviča, sólistu Opery SND v Bratislave, a slovenskej sopranistky LucieKubekovej, členky zboru Slovenskej filharmónie v Bratislave. Ich vystúpenie s výborným klavírnym sprievodom Martiny Tomašovičovej premiérovo ponúklo deväť skvelých čísel z klenotov Dusíkovej tvorivej dielne, ktoré počuť naživo v dnešnej dobe je vzácnosťou.

          Mgr. Marián Gabriš

           

      • Veľkonočné tvorivé dielne
        • Veľkonočné tvorivé dielne

        • Veľkonočný čas je obdobím, kedy sa všetci tešíme z príchodu jari a počas sviatkov sa snažíme skrášliť svoje príbytky rôznymi dekoráciami.

          Štvrtok 6.4. bol pre našich žiakov výbornou príležitosťou ako to uskutočniť. Veľkonočné tvorivé dielne boli prezentáciou manuálnych zručností detí, učiteliek a ľudových majstrov.

          Pozvanie medzi nás prijal majster hrnčiarskeho remesla p. Horník, pod taktovkou ktorého si deti vytvorili hlinené nádoby, veľkonočné ozdoby. Nemalým majstrovstvom nás všetkých oslovil aj košikár p. Drgoň, ktorý medzi nás zavítal s plnou náručou prútia. Naučil nás všetkých upliesť správny veľkonočný šibák. Táto technika výrazne oslovila naše dievčatá.wink

          Žiaci pracovali rôznymi technikami, predvádzali rôzne typy zdobenia vajíčok. Vyzdobovali vajíčka tradičnou voskovou technikou, servítkovou technikou, zdobili sadrové odliatky, tvorili papierové kvety.

          Deti sa najprv len pozerali na prácu a potom sa pustili s chuťou do práce, mnohé z nich si vyskúšali všetky techniky, ktoré sa mohli naučiť. K tomu všetkému si mohli pochutiť na domácich koláčikoch, ktoré  pre všetkých pripravili šikovné ruky mamičiek a babičiek.

          Ďakujeme a prajeme Veselú Veľkú Noc.

        • Aprílové učenie

        • 1. apríl je typický rôznymi žartíkmi,  my opakovane v tento deň uskutočňujeme "APRÍLOVÉ UČENIE", ktoré sa uskutočnilo dňa 3.4. počas vyučovania. Vítaní boli všetci, ktorí si chceli vyskúšať učiteľské majstrovstvo, odovzdať deťom skúsenosti, zručnosti zo svojho povolania alebo hobby činnosti. Pozvanie prijal p. Horník, ktorý žiakom vo 4.A porozprával o histórii keramiky, jej využití a po zaujímavom výklade žiaci tvorili z hliny výrobky podľa vlastnej fantázie.

          Bývalí žiaci Patrik Dudík, Kristínka Mizerová, Magdaléna Stúpalová,Miroslav Hrašna a Lukáš Valla si prišli zaspomínať do našej školy na pekné chvíle, ale tentoraz nie do lavíc, ale pred tabuľu.Odučili tak mladším žiakom vlastivedu, slovenský jazyk, pre ôsmakov si pripravili pútavú prezentáciu na tému : zdravá strava a zdravý spôsob života. 

          Na hodinách biológie na 2.stupni nám v tento deň ukázal náš bývalý žiak Lukáš Valla, ktorý je momentálne študentom tretieho ročníka Strednej zdravotníckej školy v Trnave, ako sa mení tep v pokoji a po tzv. step teste – u nás po rýchlej chôdzi pomedzi lavice. Následne nás oboznámil o tlaku človeka a  žiaci si ho aj mohli vzájomne odmerať pomocou tlakomeru a fonendoskopu.

          3. apríla sa ôsmaci na slovenskom jazyku mohli učiť i zabávať súčasne.  Adelka Adamcová, tretiačka na Gymnáziu Jána Hollého a  bývalá žiačka našej školy, pre nich pripravila súťažný kvízik zameraný na opakovanie lexikológie. Po hodinovom súťažení sa ukázalo, že najlepšími slovenčinármi z triedy boli Sárka, Matúš a Samko.

          Na konci hodiny nechýbali ani sladké odmeny.

           

      • Okresné kolo Hollého pamätník
        • Okresné kolo Hollého pamätník

        • Blahoželáme

          Hanke Stúpalovej k 3. miestu v 1. kategórii v prednese poézie,

          Ninke Janíkovej k 3. miestu v 1. kategórii v prednese prózy,

          Lenke Stúpalovej k 3. miestu v 2. kategórii v prednese poézie.