• Objavujeme čaro chémie

        • Aj tento rok sme sa zúčastnili súťaže, ktorú organizuje Združenie učiteľov chémie. Súťaž tentokrát zaujala naše siedmačky : Paulínku Soldánovú a Moniku Janečkovú. Zapojili sa so svojim pokusom s názvom Sliz. Aj keď vo veľkej konkurencii dvadsiatich piatich prác v našej kategórií dievčatá nevyhrali popredné miesta, potešilo ich Čestné uznanie. Odhodlanie do súťaže dievčatám zostáva aj naďalej a budeme im držať palce opäť o rok.

        • Posledný deň januára dvere von zo školy otvára

        • Deň odovzdávania výpisov z polročných vysvedčení 31. január 2018 mali žiaci 6.A  a 9.A zaujímavejší ako zvyčajne. Vybrali sa na exkurziu do Západoslovenského múzea do Trnavy, kde si deviataci s pani učiteľkou Lužicovoupozreli Archeologickú expozíciu, Dejiny Trnavy, Gotickú Trnavu, Klarisky v Trnave. Šiestaci sa zatiaľ s triednou učiteľkou Adamcovoua milou pani sprievodkyňou venovali expozíciám: Ľudová úžitková hrnčina, Príroda Malých Karpát, Ľudový odev západného Slovenska, Sakrálne pamiatky, Kampanologickú expozíciu (výstavu zvonov) a tiež videli časť zbierok významného zberateľa a podporovateľa Zsl. múzea Š.C. Paráka. V krásnych  vynovených priestoroch múzea videli žiaci aj zmenšené modely chrámov, ktoré mohli obdivovať celkom zblízka.

          Po informáciami a dojmami nabitej exkurzii v múzeu sa 41 účastníkov akcie presunulo do Divadla Jána Palárika, kde si pozreli zdramatizované vynikajúce dielo Antoina de Saint Exupéryho -  Malý princ. Príbeh o stretnutí pilota, ktorý havaroval na púšti, a Malého princa z inej planéty nútil zamyslieť sa nad dennými samozrejmosťami i nad tým, akí vlastne my ľudia sme, aké sú naše hodnoty, čo pre nás znamená priateľstvo.

                Posledný deň januára prežili šiestaci i deviataci netradične a zmysluplne. Bodkou za januárom bolo  rozdávanie výpisov z polročných vysvedčení, ktoré naznačovalo blížiace sa polročné prázdniny – deň zaslúženého oddychu po náročnom prvom polroku.

           

          Spracovala: PhDr. Silvia Adamcová

        • Superstar

        • 8.2. našu školu reprezentovali Miška Verecká z 1. B, Hanka Bunčeková zo 4. triedy a Emka Ďurišová z 5. triedy v okresnej speváckej súťaži SUPERSTAR v Trnave. Miška Verecká vo svojej kategórii obsadila  3. miesto. Blahoželáme!

        • Buďme ľudia, ktorí majú práva a neporušujú práva iných

        • Dňa 9. februára 2018 sa v našej telocvični uskutočnil výchovný koncert – preventívny program s názvom Buďme ľudia, ktorý našim žiakom (od 3. až po 9. ročník) predstavila umelecká agentúra Amos. Po minuloročných príjemných skúsenostiach, keď nám páni Alek Malo a Oliver Šipkovský predviedli program Labyrint, prijali opätovne pozvanie.

          Program Buďme ľudia bol zameraný na ľudské práva, ktoré boli od nepamäti porušované. Najskôr sme sa zamysleli nad otroctvom, ktoré tu bolo už oddávna v dejinách ľudskej civilizácie, či už v starovekom Egypte, v Grécku alebo v Ríme, ale aj na plantážach v Amerike. Potom však prichádzali na rad témy čoraz bližšie súčasnosti, ako napríklad obdobie totality, žobrácke gangy, novodobé obchodovanie s ľuďmi. Dozvedeli sme sa, že aj v dnešnej modernej dobe existujú milióny otrokov, napríklad uväznených na ostrovoch nútených vykonávať rybolov a žijúcich v neľudských podmienkach, veľa unesených mladých žien, ktoré sa dali zlákať vidinou dobrého zárobku, ale aj postihnutých ľudí, ktorých po celom svete zneužívajú na žobranie a mnohých iných, ktorí nemôžu uplatniť svoje práva a dovolať sa spravodlivosti.

                Celý program bol doplnený populárnymi pesničkami od skupín Gladiator, IMT-Smile, Slobodná Európa, ale i od Adama Ďuricu. Piesne zneli v profesionálnom prevedení a všetci žiaci si mohli spolu s hudobníkmi zaspievať, pretože väčšinu textov aj premietli na plátno. Niektorí odvážlivci spomedzi žiakov prišli zodpovedať ľahké otázky a okrem potlesku dostali aj malú odmenu.  Okrem toho, že sme si zopakovali vedomosti z dejepisu, občianskej náuky, náboženstva  či etiky, naučili sme sa veľmi príjemnou formou aj veľa nového. Najväčším prínosom tohto preventívneho programu však bolo to, že sme sa všetci dozvedeli, na čo si máme dávať pozor, aby sme sa neocitli v situácii otroka, ale aj to, že si budeme viacej vážiť naše práva (i právo na vzdelanie😊). 

        • Oznam: Zmena poplatku za ŠKD

        • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ v Zavare oznamuje rodičom žiakov, navštevujúcich ŠKD, že od 1.1. 2018 sa mení výška mesačného poplatku z 6 eur na 8 eur, na základe VZN č.3/2012 Dodatok č. 1, vydaného zriaďovateľom školy zo dňa 8.12.2017.

          Ďakujeme za pochopenie.

           

        • Exkurzia Myjava, Košariská, Bradlo 29.11.2017


        • Pri príležitosti blížiaceho sa 100. výročia vzniku ČSR a 25. výročia vzniku SR

           

               Koncom kalendárneho roka 2017 sa uskutočnilapre žiakov 8. a 9. ročníka pod vedením p. uč. Adamcovej a p. uč. Gabriša významná literárno-dejepisná exkurzia do Múzea Slovenských národných rád na Myjave, do rodného domu generála Milana Rastislava Štefánika v Košariskách a na Mohylu M. R. Štefánika na Bradle. Venovanábola jubilejným výročiam vzniku našich štátností v 20. storočí.

               Žiaci mali možnosť spoznať postupný národnooslobodzovací boj Slovákovv 19. storočí – t. j. boj našich predkov za štátnu identitu v čase, keď bolipoliticky utláčaní v habsburskej monarchii, neskôr v tzv. Rakúsko-Uhorsku. V MSNR na Myjave, teda v dome vdovy Kolényovej–na mieste historického zasadnutia nášho prvého parlamentu - SNR, sa žiacizoznámili s osudmi najvýznamnejších štúrovskýchnárodných buditeľov- hlavných protagonistov slovenského národného obrodenia (tvorcov SNR a organizátorov slovenských vojenských dobrovoľníkov v boji proti Maďarom – Štúra, Hurbana, Hodžu, Francisciho a ďal.), a s priebehom slávnej revolúcie v roku 1848, ktorá dala zrušením poddanstva definitívnu bodku za starým feudálnym režimom.Oboznámili sa aj so slovenským písomným dokumentom, ktorým Slováci prvýkrát v histórii uverejnili svoje politické požiadavky – t. j. so Žiadosťami slovenského národa, ktoré boli vyhlásené počas spomínanej revolúcie v Liptovskom Svätom Mikuláši.

               Deviataci a ôsmaci si mohli s obdobím tzv. Jari národov prepojiť aj svoje vedomosti z literárnej výchovy, a to prostredníctvom revolučnej štúrovskej poézie, ktorej prvoradá úloha bola služba slovenskej národnej otázke. Pripomenuli si legendárnu báseň Mor ho! aj vznik neskoršej slovenskej štátnej hymny Nad Tatrou sa blýska od Janka Matúšku, prvýkrát vydanú pod  názvom Dobrovoľnícka v úprave V. Paulínyho-Tótha.

          Expozícia MSNR a vysvetľujúce slová sprievodcu vyvrcholili informovaním žiakov o úspešnom zavŕšeníslovenských štátoprávnych snáh, teda o vyhlásení  Memoranda slovenského národa v r. 1861, vzniku Matice slovenskej v r. 1863 v Turčianskom Svätom Martine, vzniku Československav r. 1918 (Martinská deklarácia) a vzniku Slovenskej republiky v r. 1993.

          Druhý bod exkurzie nás zámerne doviedol k osobnosti, ktorá sa považuje za hlavného zakladateľa Československa, k „veľkému synovi malého národa“ – generálovi M. R. Štefánikovi. V Múzeu Milana Rastislava Štefánika v Košariskách, teda v jeho rodnom dome, si žiaci vypočuli pútavý výklad jeho životopisu a jeho zásadných zásluh na vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov.

               Téma našej exkurzie sa naplnila návštevou miesta posledného odpočinku gen. Štefánika –majestátnej Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle, kde sme si uctili jeho život a dielopietnym postátím. Uložením venčeka a zapálením svietnika pri tumbe monumentálneho pomníka sme vyjadrili vďaku M. R. Štefánikovi v mene celej Základnej školy v Zavare.

          Spracoval: Mgr. Gabriš

        • 19.12.2017 – ŠKOLSKÉ KOLO BIBLICKEJ OLYMPIÁDY

        • Postupujúce družstvo na dekanátne kolo v Trnave:

           

           1.miesto: Šeliga Michal – 8.A

           2.miesto: Šeliga Matej – 7.B

           3.miesto: Šeliga Marek – 7.B

           

          Náhradník:

           

          4.miesto: Horníková Veronika – 9.A

           

          Ďalšie umiestnenia:

           

           5.miesto: Vargová Margaret – 7.B

           6.miesto: Límová Natália – 8.A

           7.miesto: Majtán Jakub – 5.A

           8.miesto: IhnatováVanessa – 7.A

           9.miesto: Baudyš Dávid – 6.A

          10.miesto: Moncmanová Sára – 9.A

          11.miesto: Adamkovičová Viktória – 6.A

          12.miesto: Šulko Michal – 7.A

          13.miesto: Škrabáková Miriam – 9.A

          14.miesto: Prelovská Nikola – 7.A

          15.miesto: Barbírik Milan – 6.A

          16.miesto:Ciglianová Andrea – 8.A

        • Vianočné piesne a koledy

        • 12.12.2017 prebehla v kine Hviezda v Trnave okresná súťaž v speve pod názvom : Vianočné piesne a koledy. Našu školu reprezentovali talentované speváčky - Miška Verecká (1.B), Hanka Bunčeková (4.A) a Emka Ďurišová (5.A)

          Hanka Bunčeková vyhrala v kategórii A moderné piesne krásne 3. miesto.

          GRATULUJEME!!

        • Mikulášska bubnovačka

        • Do galérie Mikulášska bubnovačka boli pridané fotografie.

          6.12. dostali naši žiaci špeciálny mikulášsky darček v podobe veľkej spoločnej bubnovačky v telocvični. Pod vedením odborníkov z  Etnobubnovej školy Rytmika deti spoznali veľa hudobných nástrojov z rôznych kultúr sveta, vyskúšali si techniku hrania, zoznámili sa s niektorými základnými rytmami a aj s postupom ako tvoriť a udržať ľubovolný rytmus.