• Spomienka na výnimočný zájazd v uplynulom školskom roku 2017/2018 Záujmový krúžok SHD i jeho hostia v Opere SND v Bratislave v rekordnom počte 47 účastníkov

        • Labutiu pieseň maestraPuccinihoTURANDOT,

          operné stvárnenie slávnej čínskej rozprávky, videli až tri generácie účastníkov – súčasní žiaci s bývalými krúžkarmi, rodičia i starí rodičia.

           

          Prvá opera, na ktorej som bola

          Pucciniho opera Turandoto chladnej čínskej princeznej, popravujúcej svojich pytačov po neúspešnom hádaní jej troch hádaniek,bola prvá opera, na ktorej som bola. Spočiatku som si myslela , že ma to nebude baviť, ale prekvapivo ma veľmi zaujala, celé sa mi to veľmi páčilo. Veľmi sa mi páčili árie, čo tam odzneli. Ale čo sa mi páčilo najviac, to boli asi tí traja cisárski ministri. Na tých som sa najviac pobavila. A určite budem mať aj z tohto zájazdu veľa pekných zážitkov.  

          Veronika Horníková(9.tr.)

           

          Moje dojmy z opery Turandot

          Mám veľmi rada zážitky z opery. Ďalší takýto zážitok som mala šancu opäť prežiť v novej budove Slovenského národného divadla. Tento raz nás pán učiteľ Gabriš zobral  na opernú  inscenáciu  čínskej  rozprávky  Turandot. Už v autobuse nás pán učiteľ oboznámil so životom majstra Pucciniho a s jeho posledným dielom Turandot, ktoré napokon musel po majstrovej smrti dopísať jeho žiak  FrancoAlfano. 

          Po zdvihnutí opony ma prekvapila Pucciniho rezkosť, pretože sólisti hneď začali spievať. Rolu Calafa dostal  tenorový sólista Charles KIM. Najviac ma však uchvátila postava otrokyne Liu, ktorá tajne miluje Calafa. Oslovila ma i postava slepého vyhnaného mongolského vládcu Timura, ktorý bol od Liu priam závislý. Páčila sa mi aj slávna ária Calafa s názvom Nessundorma (Nikto nespí). Síce sa v nej pán Kim trochu zasekol, no úplne bravúrne ju opravil a nešiel s hlasom dole. Postavu Liu si zahrala pani Adriana KOHÚTKOVÁ, od ktorej sme si po vystúpení vypýtali podpisy. Ja som si vyžiadala i podpis od pána ČAPKOVIČA. Musím ho v týchto dojmoch spomenúť, keďže som po jeho podpise bažila už od vystúpenia Komedianti, no dovtedy sa mi ho nepodarilo „chytiť“J.

          Ďakujem za krásny nový zážitok, ktorý je už teraz uložený v mojej kronike najkrajších spomienok.  Ešte raz veľké ďakujem i za maminu, ktorá, keby bolo možné, by sa tiež veľmi rada zapojila do nášho veľmi úspešného krúžku SHDJ.

                   Verná krúžkarka Lenka zo 7.A    

           

          Odporúčam chodiť na návštevy do Slovenského národného divadla

               Na opere Turandot sa mi páčili všetky kostýmy, ale aj spev rôznych spevákov. Po každej 45. minúte bola prestávka. Cez prestávku sme si boli v bufete kúpiť jedlo. Museli sme tam dlhšie stáť, pretože rad bol veľmi dlhý. Potom vyhlásili, že opera pokračuje o desať minút. Keď sme si kúpili jedlo a pitie, rýchlo sme sa najedli a išli sme si sadnúť na svoje miesto a pokračovali sme v pozeraní opery.Opera bola o čínskej princeznej, ktorá sa volá Turandot. Bolo to špeciálne predstavenie, v ktorom vystúpili aj deti. Bola to prekrásna opera. Odpo

           

           

          Odporúčam chodiť na návštevy do Slovenského národného divadla

               Na opere Turandot sa mi páčili všetky kostýmy, ale aj spev rôznych spevákov. Po každej 45. minúte bola prestávka. Cez prestávku sme si boli v bufete kúpiť jedlo. Museli sme tam dlhšie stáť, pretože rad bol veľmi dlhý. Potom vyhlásili, že opera pokračuje o desať minút. Keď sme si kúpili jedlo a pitie, rýchlo sme sa najedli a išli sme si sadnúť na svoje miesto a pokračovali sme v pozeraní opery.Opera bola o čínskej princeznej, ktorá sa volá Turandot. Bolo to špeciálne predstavenie, v ktorom vystúpili aj deti. Bola to prekrásna opera. Odporúčam chodiť na takéto návštevy do SND v Bratislave.

          FilipkoBaudyš (6. tr.)

          Bola to nádherná opera

          Na opere Turandot ma najviac zaujal orchester, ktorý bol dokonale zladený. Dirigoval ho Rastislav ŠTÚR. Sólisti mali nádherné hlasy. Z môjho pohľadu mala najkrajší hlas pani KOHÚTKOVÁ.

               Opera Turandot mala zaujímavé kulisy. Kostýmy a pozadie dokonale zapadali do deja. Bola to nádherná opera a veľký zážitok pre mňa.

          Ema Lovecká (7. A)

           

          Môj zážitok z opery Turandot

               Na diele Turandot ma zaujalo najmä pozadie scény a kulisy. Rôzne kombinovanie farieb a pútavé kostýmy krásne zapadli do tohto diela. Jeden z najkrajších výkonov a hlasov bola pre mňa princezná Turandot.

               V tejto opere bolo aj veľa iných postáv, v ktorých speváci podali výborný výkon. Celkovo táto opera vzbudila vo veľa divákoch krásny dojem.

          Terka Slobodová (7. A)

           

           

          Zájazd na operu Turandot a autogramiáda so speváčkou Adrianou Kohútkovou

               Dňa 6. apríla sme sa vybrali so školou na operu Turandot do SND v Bratislave. Cesta bola síce dlhá, ale zábavná. Keď sme prišli, rozdali sme si vstupenky a šli sme si posadať.

               Opera Turandot bola o čínskej princeznej, ktorú všetci muži chceli za ženu, len ona ich nie. Tak vyhlásila, že k nej môžu chodiť pytači, ale dá im vždy tri hádanky. Keď odvážlivec odpovie na všetky otázky správne, môže si ju zobrať za ženu a stane sa cisárom celej Číny, ale keď povie len jednu zlú odpoveď, bude  o hlavu kratší. Chodili ju pýtať o ruku viacerí, ale všetci skončili o hlavu kratší okrem jedného, ktorý uhádol všetky tri hádanky. Bol to tatársky princ Calaf. Turandot si vzal za ženu a žili spolu šťastne až do smrti.

          Medzi dejstvami boli dve prestávky. Keď sa opera skončila, išli sme k autobusu, ale medzitým sme mali malú autogramiádu s opernou speváčkou Adrianou KOHÚTKOVOU. Potom sme nasadli do autobusu a išli sme domov. Do Zavara sme sa vrátili o 23. 15 hod. Doma sme spomínali na krásnu operu TURANDOT a zábavu, ktorú sme zažili v autobuse.

          Dávidko Baudyš (6. tr.)

           

          Odporúčam Turandot všetkým milovníkom opery

               V piatok sme sa vydali na cestu do Opery SND na Turandot. Ja už som tam raz bola s maminou práve na opere Turandot. Keď som tam prišla druhýkrát, zdalo sa mi to, ako keby som tam prišla prvýkrát. Takže som bola veľmi nedočkavá a šťastná. Keď sme už boli v sále a ja som pozerala na spevákov, samozrejme aj počúvala, mali prekrásne hlasy. Strašne sa mi páčili. Boli hlasné a boli aj smutné, aj šťastné. Prosto odporúčam TURANDOT všetkým milovníkom opery, ale aj tým, ktorí ešte nevyskúšali čaro opery.

           

          Emka Ďurišová (5. tr.)

           

           

           

           

           

        • Školský výlet 5.a 6. triedy do Piešťan

        • 24. mája sme sa my šiestaci spolu s piatakmi vybrali na školský výlet do Piešťan. Prvým bodom nášho výletného programu bola exkurzia v Múzeu vojenskej techniky. Videli sme veľké množstvo tankov, obrnených transportérov, pancierových vozidiel i lietadiel, ktoré sa používali vo vojne, ale aj také, ktoré boli celkom moderné a ešte nepoužité. Bolo to veľmi zaujímavé. Po celom areáli nás sprevádzal pán, ktorý sa o tieto vozidlá staral a všetko nám pekne vysvetľoval. Nakoniec nám dovolil aj nastúpiť do jedného lietadla, z čoho sme mali veľkú radosť. Bolo v ňom však veľmi teplo a dusno, tak sme sa ponáhľali von.

           

               Druhým bodom programu bola vyhliadková jazda loďou po Sĺňave. Tak toto bolo naozaj úžasné, pretože tam bolo čajok viac ako pri mori a všetky čakali len na to, čo im hodíme. Kúsky potravy chytali ešte vo vzduchu. Niektorí si kúpili chrumky, aby mali s čím čajky kŕmiť. Chvíľami sme sa báli, že si odnesú aj kúsok nášho prsta, lebo boli tak odvážne blízko. Na lodi sme si kúpili aj suveníry a dvaja piataci si kúpili kapitánske čiapky, v ktorých si potom spravili fotky.

               Nasledovala prechádzka po Kúpeľnom ostrove a ochutnávka liečivej vody. Ešte šťastie, že sme si dali čoskoro aj zmrzlinu a zahnali sme nepríjemnú vajíčkovú pachuť z piešťanskej vody.

              Prešli sme sa cez krásny most, cez námestie s fontánkami, mali sme namierené do Balneologického múzea, ktoré malo byť našou poslednou zastávkou. V múzeu sa nám páčilo veľa vecí. Zbierka motýľov, kroje, kosti z mamuta, starodávny domček so slaninou v komíne, ale aj starodávna školská lavica, do ktorej sa niektorí naši spolužiaci veľmi natesno usadili:-)

                Bol to super výlet, videli sme veľa nových vecí, zažili sme kopec zážitkov, urobili sme si krásne fotky. Budeme naň dlho spomínať!

          Pripravili: Šiestaci, p. učiteľka Adamcová

        • Deň boja proti drogám na našej škole

        • V roku 1987 Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 26. jún za Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodu s nimi.

          26. jún sme si aj na našej škole pripomenuli preventívnou protidrogovou akciou, ktorá prebiehala pre žiakov 2. stupňa počas celého dopoludnia. Najskôr mali zaujímavú prezentáciu spojenú s debatou s koordinátorkou prevencie žiaci 5. a 6. ročníka. Potom postupne prichádzali siedmaci, ôsmaci i deviataci, ktorí si v prvej časti hodiny pozreli netradične  spracovaný film s protidrogovou tematikou a potom o filme diskutovali. V diskusii s koordinátorkou prevencie zazneli mnohé žiacke názory, žiaden však neschvaľoval život s drogou. Žiaci uvedomelo argumentovali, prečo po droge neplánujú ani v budúcnosti siahnuť.  Zazneli aj viaceré dobré nápady, ako môžeme ľuďom, ktorí droge podľahli, pomôcť. 

        • BLÁZNIVÉ PERO – súťaž vo vlastnej tvorivosti žiakov

        •         V mesiacoch január – marec sa žiaci 5.  – 9. ročníka zapojili do tvorivého písania – súťaže, ktorej vyhlasovateľom bola ZŠ s MŠ Brestovany, bolo vybraných 12 najlepších prác v 4. kategóriách a zaslaných do súťaže.

                 30. mája sa žiaci, ktorí postúpili do vyššieho kola, s p. Adamcovou zúčastnili na slávnostnom vyhodnotení súťaže literárnej tvorivosti v brestovianskej ZŠ.

                Vyhodnotenie literárnej súťaže Bláznivé pero 2018:

          Umiestnenia žiakov z našej školy:

          Kategória 1 - Poézia 5. - 6. ročník – Lenka Fuňáková (1. miesto)

                                                                   Hanka Stúpalová  (2. miesto)

                                                                   Saška Gerčiová  (2. miesto)

          Kategória 2 - Poézia 7. - 9. ročník – víťazi boli z brestovianskej školy)

          Kategória 3 - Próza 5. - 6. ročník – Lea Holienčinová  (1. miesto),

          Kategória 4 - Próza 7. - 9. ročník – Ema Lovecká (1. miesto),

                                                                   Miriam Škrabáková (2. miesto)

                 Naša škola dostala zborník prác, všetci účastníci upomienkové predmety, víťazi  krásne vecné ceny i diplomy. Všetkých účastníkov súťaže si uctili aj pohostením a zaujímavým kultúrnym programom.

        • Školský výlet deviatakov

        • Žiaci 9.A boli od  17.6.-19.6. na školskom výlete vo Vysokých Tatrách. Ubytovaní boli v Tatranskej Štrbe a stihli poobdivovať krásy Štrbského a Popradského plesa.