• Vianočné dielničky

        • Vianočné dielničky majú v našej škole už svoju tradíciu. Tešíme sa zo spoločne stráveného času, zo špecifickej voňavej atmosféry v škole i zo spolupráce rodičov, učiteľov a detí. 

           

        • Novembrové cesty za kultúrou, umením a poznaním

        • 2. novembrový týždeň mali žiaci na 2. stupni dve kultúrne podujatia – 7. novembra žiaci 6. a 7. ročníka a 9. novembra ôsmaci a deviataci.

          Šiestaci spolu so siedmakmi, triednymi pani učiteľkami a pani učiteľkou Magerčákovou veľmi aktívne navštívili Galériu Jána Koniarka v Trnave. V Galérii boli pre nich pripravené zaujímavé tvorivé dielne. Najskôr sa rozdelili do dvoch skupín – na dievčatá a chlapcov a potom sa pustili do práce s pani výtvarníčkou. Chlapci maľovali a zdobili taniere farebnými vlnenými priadzami a dievčatá pracovali na velikánskom spoločnom diele – jesennom obraze na fólii. Najprv si nakreslili čiernou hrubou fixou obrysy a potom vymaľovávali  jednotlivé plochy obrázkov akrylovými farbami.

                 Po tvorivej výtvarnej práci sa presunuli po pešej zóne do Divadla Jána Palárika, kde si pozreli predstavenie Ostrov pokladov.Divadelné predstavenie nám približovalo príbeh Jima, ktorý zažíval rôzne dobrodružstvá s pirátmi a námorníkmi.

          Deviataci a ôsmaci boli na exkurzii v Spolku svätého Vojtecha. Tu sa dozvedeli veľa historických zaujímavostí o spolku i jeho dôležitej vydavateľskej činnosti od 19. storočia až dodnes. Videli staré šlabikáre, učebnice, knihy, ale aj listy nášho rodáka Jozefa Karola Viktorína, ktorý sa tiež podieľal na založení SSV. Žiaci sa dozvedeli, že do SSV môžu prísť, aj keď budú študovať na stredných a vysokých školách, aby nazbierali informácie v bohatom archíve a v knižnici. Program pokračoval v Divadle Jána Palárika, v ktorom si pozreli komédiu od vynikajúceho slovenského dramatika 19. storočia, ktorého meno nesie trnavské divadlo. Komédia Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch všetkých zaujala tým, aké nedorozumenia a smiešne situácie  môžu vzniknúť zo zámeny postáv.

        • Záložka do knihy opäť spájala školy

        •       Tento rok spojila našu školu s českou školou v obci Bystřany na severe Čiech. Na projekte Záložka do knihy spája školy je super, ako sa prelínajú jednotlivé predmety: výtvarná výchova prípadne pracovné vyučovanie s literatúrou a slovenským jazykom. Počas kreslenia a majstrovania záložiek sme si vypočuli, prečítali rozprávky, ktoré podporovali  našu fantáziu a práca nám išla od ruky. A aké záložky sme vytvorili? Deti na prvom stupni mali po triedach vyrobené záložky vždy rovnakou technikou – využívali koláže, odtláčanie, vystrihovanie, maľovanie, vyrábali rozprávkové truhličky s pokladmi, Mimoňov a štvrtáci celú sériu pestrofarebných rozprávok. Na druhom stupni žiaci skôr vsadili na kreslenie i koláže, svoje obľúbené rozprávky, bájky či povesti  nakreslili presvedčivo, nebol by problém uhádnuť názov. Tým šikovnejším sa podarilo vyrobiť i dve záložky, takže sme mohli pre priateľov z Čiech vybrať tie najvydarenejšie. Keď sa blížil termín výstavky, skompletizovali sme všetky krásne záložky. Napokon sme so žiakmi vyrobili aj veľké písmená, z ktorých sme zostavili celý názov témy a použili sme ich na výzdobu spoločenskej miestnosti.

          V starostlivo vyzdobenej a pripravenej spoločenskej miestnosti s nainštalovanou výstavkou záložiek prebiehali pekné literárne hodiny na celom prvom  i druhom stupni. Hlavnou témou literárnych hodín bola rozprávka o Gulliverovi v Krajine Liliputánov, na ktorú nadväzoval pracovný list s úlohami testujúcimi nielen porozumenie textu, ale i so zábavnými a tvorivými zadaniami. V jednotlivých triedach sme si aj zasúťažili o najrozprávkovejšie a najoriginálnejšie dokončenie príbehu o Gulliverovi. Deti sa tešili z riešenia hrebeňovky, ktoré im prezradilo ďalšiu informáciu o hrdinovi rozprávkového príbehu. Na literárnych hodinách vládla príjemná pracovná atmosféra, ktorú umocňovala plavba lode a šum mora (na interaktívnej tabuli). Po literárnych hodinách sme napísali pozdrav kamarátom z Bystřan a do balíka sme im okrem záložiek pribalili aj zborník prác našich žiakov.

          Ďalšia radosť nasledovala po návrate z jesenných prázdnin, keď sme otvorili balík z českej školy s krásnymi záložkami a listom. Deti si mali z čoho vyberať novú záložku do svojej práve rozčítanej knižky.

             Z milého listu sme sa dozvedeli niečo aj o pridelenej škole a obec Bystřany sme si našli aj na mape.

          Mgr. Bibiana Cviková, PhDr. Silvia Adamcová

           

           

        • Noemova archa očami štvrtáka

        • V rámci 4.ročníka prebehla súťaž: „Noemova archa očami štvrtáka“. Výsledky na foto.

          Porota: P.riaditeľka Andrea Mršťáková a p. vychovávateľka Lenka Antalová v spolupráci so sr. Juliánou, S.Praem vybrala 5 najlepších z tvorcov chlapcov a 5 z tvorkýň dievčat. Odmenení boli všetci vďaka sponzorstvu miestneho kňaza.

        • Školská akadémia

        • „Čo znamená dvadsať rokov v živote človeka? Ešte mladosť, alebo vari už dospelosť? Z pohľadu našej školy povieme mladica – jedna z najkrajších stavieb školy na Slovensku. Ojedinelá svojou architektúrou a  stavebnou technológiou. Škola, do ktorej keď zavíta nová tvár, povie „WAU“. Škola, ktorá sa rovnako po vzore svojich žiakov v dvadsiatke stále rada parádi a modernizuje. Rovnako, ako vy nás, občas prekvapuje svojimi novými požiadavkami. Jej krásnych 20 je však zlomom generácií. Základná škola v Zavare vychovala a do života pripravila jednu generáciu mladých ľudí“ – tieto slová odzneli v úvode programu školskej akadémie, ktorú si pripravili žiaci pod vedením svojich pedagógov.

          Kultúrny program bol venovaný 20.výročiu otvorenia novej budovy základnej školy. Program akadémie bol rozdelený na 3 časti pod názvami: Takto sme začínali, To sme my a Naša budúcnosť. Vystúpili v ňom nielen súčasní žiaci školy, ale aj jej absolventi, ako napríklad Mária Čírová so svojou mamičkou, Adela Adamcová, Šimon Janík, Zuzana Antalová a ďalší  priatelia školy. A veru bolo sa na čo pozerať. Učitelia i žiaci hosťom predviedli, ako im na ich škole záleží. Dôkazom toho, že škola nie je ľahostajná ani rodičom a širokej verejnosti, bola plná sála vzácnych hostí a zvedavých divákov.

          Poďakovanie patrí  predovšetkým šikovným účinkujúcim, žiakom, tvorivým pedagógom a všetkým,  ktorí sa podieľali na realizácii hodnotného kultúrneho programu.

        • Projekt s políciou - Póla radí deťom

        • Tento  projekt je určený pre druhákov. Jeho úlohou je naučiť deti bezpečne sa správať v rizikových situáciách, pripraviť ich k zodpovednosti za svoje zdravie a svoje veci, poskytnúť i tejto vekovej kategórii informácie zamerané na zvyšovanie ich právneho a sociálneho vedomia.

        • Bylinkové čajíky v ŠKD

        • V pondelok 29.10. 2018 sa uskutočnila spoločná akcia všetkých troch oddelení ŠKD. Porozprávali sme si o bylinkách, ich účinkoch a samozrejme sme aj ochutnali čajík. Vôňa rôznych druhov čajov sa niesla školou, my sme sa osviežili a urobili niečo pre svoje zdravie :))

        • Turistický krúžok na Korlátku

        • Deti z turistického krúžku, ktoré rady objavujú netušené krásy svojho okolia, majú rady pešiu turistiku, pohyb, lezenie, dobrodružstvo a prírodu a neboja sa nosiť celý deň ruksak na chrbte, podnikli prvú turistickú akciu v tomto školskom roku. Pod vedením p.uč. Regendu v sobotu 20.10. cestovali vlakom na Bukovú a odtiaľ peši cez les až na zrúcaninu hradu Korlátko.

        • Exkurzia na družstvo v Dolných Lovčiciach

        • Žiaci 1. stupňa sa pri príležitosti Dňa mlieka  vybrali na exkurziu na družstvo do Dolných Lovčíc. Za slnečného počasia si v sprievode zootechnika pána Cvíčelu pozreli teliatka v malých drevených domčekoch, aj kravičky v kravíne. Obdivovali a kŕmili koníky. Na neďalekom futbalovom ihrisku si zašportovali, posilnili sa na spiatočnú cestu do školy.Domov sa vrátili s novými vedomosťami a peknými zážitkami.

        • Noc výskumníkov - 28.9.

        • Žiaci 2. stupňa sa zúčastnili festivalu - Noc výskumníkov.Cieľom tejto zaujímavej akcie bolo presvedčiť deti, že veda nie je v žiadnom prípade nudná, ťažkopádna, či príliš komplikovaná oblasť a práca. Práve naopak hoci vyžaduje veľa trpezlivosti, odhodlania a disciplíny, ponúka zároveň dobrodružstvá a nečakané zážitky, ktoré človeka povzbudzujú pokračovať v práci, inšpirujú k novým objavom a neustále podnecujú ľudskú myseľ.

        • Andeli deťom

        • Je názov projektu FC Spartaku Trnava, v rámci ktorého navštevujú vybraní hráči základné a stredné školy v Trnave. 28.9.  to bola práve naša škola. Už počas príchodu vítalo červeno-čiernu výpravu množstvo nedočkavých detí. Besedu s hráčmi Spartaka absolvovali žiaci prvého a druhého stupňa.

        • Účelové cvičenie spojené so športovými aktivitami

        • Žiaci v rámci športového týždňa (24.9 - 27.9)  absolvovali aj teoretickú a praktickú časť účelového cvičenia, kde besedovali na tému pohyb a zdravý životný štýl, absolvovali zdravotnú prípravu, ktorú im prakticky predviedli žiaci zo Strednej zdrav. školy v Trnave, pohyb a pobyt v prírode, či signály CO. 

           

          O tom, že skákanie na trampolíne je nielen veľká zábava, ale aj poriadna makačka, sa mohli žiaci presvedčiť vo štvrtok 27.9. počas celého dopoludnia. Cvičenie na trampolínach prebiehalo pod vedením šikovných inštruktorov Mirka a Lenky z fitnesscentra European Fit, Bratislava. Na 40 trampolínach si postupne zatrénovali žiaci základnej, a tiež materskej školy. Inštruktorom ďakujeme za hodiny odvedenej kvalitnej práce s našími žiakmi, dopoludnie plné dobrej nálady, úprimnej detskej radosti z pohybu a veľa pozitívnej energie. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.