• MIMOŠKOLSKÉ AKCIE V RÁMCI VYUČOVANIA HUDOBNEJ VÝCHOVY NA II. STUPNI V II. POLROKU ŠK. R. 2018 – 2019

        • Okrem zájazdu na výnimočné predstavenie prvej slovenskej národnej opery KRÚTŇAVA v SND pri príležitosti 100. výročia ČSR v 1. polroku sa žiaci mohli zúčastniť opäť pod vedením p. uč. Gabriša na ďalších dvoch veľkých zájazdoch v 2. polroku. Zájazdy už tradične bývajú určené pre žiakov 7. – 9. ročníka, ale aj ich rodičov, starých rodičov, priateľov školy či bývalých žiakov – nadšencov divadla.

          Tentoraz šlo o zájazd na slávnu taliansku operu TOSCA od maestra PUCCINIHO do Opery SND. Pod vynikajúcou taktovkou slovenského dirigenta Martina LEGINUSA sa predstavila v úlohe Tosky významná slovenská sopranistka Andrea DANKOVÁ, ktorá vystúpila i v samotnej milánskej La Scale. Obaja umelci sa veľmi ochotne i osobne stretli s našimi žiakmi a venovali im zopár slov, autogramy a umožnili i spoločné fotografovanie.

          Čriepky zo zážitkov našich žiakov:

          „Bol to pre mňa nezabudnuteľný deň. Zo školy sme šli na unikátne dielo maestra Pucciniho – na Toscu. Celý deň som sa chystal na ten večer a vedel som, že to bude nový a skvelý zážitok z Opery SND. Keď som tam prišiel a počul tie výšky hlasov, kde to nie je len také ľahké zaspievať, poviem vám - to bolo niečo neuveriteľné!!! Hudobné nástroje boli dokonale zohraté vďaka dirigentovi. Na posledné dejstvo p. uč. Gabriš zozbieral malú skupinku záujemcov, ktorí by chceli sedieť vpredu. Zblízka to bol ešte väčší a ohromujúci zážitok, keď okolo nás chodili a spievali speváci. Po úžasnom predstavení záujemcovia s učiteľom zašli do zákulisia, kde sme videli kulisy, hercov a kde sme sa taktiež stretli s pani A. Dankovou, ktorá stvárňovala Toscu a s pánom dirigentom M. Leginusom, ktorý držal v ruke celú partitúru. Prvýkrát som videl takto zblízka partitúru. Môj obdiv patrí všetkým účinkujúcim, orchestru a dirigentovi, lebo to zvládli bravúrne. Tiež aj vďaka p. uč. Gabrišovi, bez ktorého by sme takéto zážitky nezažili. A podpisy si už našli miesto v mojej zbierke! Budem ochotný a rád pôjdem na ďalšie operné predstavenie. Tešíme sa.ĎAKUJEME.“

          Miško Šulko  (8. A)

           

          „Opera bola celkom pekná. Bolo to dojímavé, ale dalo sa na tom aj pobaviť v I. dejstve. Najviac sa mi páčilo to, keď som si myslela, že to končí a zrazu tam nejaký malý chlapec začal spievať priamo z hľadiska. Až tak sa mi zase nepáčilo, že všetci zomreli. Spomienky mám celkom pekné, no moje pocity sú trochu zmiešané. Ale inak som rada, že máme možnosť chodiť zo školy na rôzne takéto kultúrne podujatia. Len ma trochu zaskočilo to, že Tosca prebúrala stenu a neskočila z toho Anjelského hradu (väzenia), tak ako sme si hovorili. Verím, že sa v budúcnosti uskutočnia aj ďalšie podobné akcie.“

           Helena Horníková (7. tr.)

           

          „Budova SND bola pekná a veľká. Páčilo sa mi celé predstavenie, bolo krásne, ale aj smutné, až tragické. Veľmi sa mi páčil spev, ktorý bol nádherný, ale aj orchester, ktorý bol zladený ku každej scénke.  Zaujali ma aj kostýmy a kulisy. Keď sa opera skončila, všetci tlieskali výbornému výkonu všetkých, ktorí vystupovali. Po predstavení sme sa stretli s niektorými účinkujúcimi a spravili sme si s nimi fotky. Bola som rada, že som sa s niektorými mohla stretnúť. Bol to pre mňa veľký zážitok, na ktorý nikdy nezabudnem.“

          Lenka Fuňáková (7. tr.)

           

          „Mne sa dielo Tosca veľmi páčilo, bolo to silné a malo to emócie. Koniec príbehu bol síce tragický a smutný, ale herecké a hlavne spevácke výkony boli neuveriteľné. Andrea Danková bola tá najúžasnejšia Tosca, ktorú som mohla počuť. Pán učiteľ Gábriš nás zaviedol do zákulisia, kde nás čakala hlavná speváčka a pán dirigent, ktorý tiež odviedol veľmi dobrú prácu. Speváci nám rozdali autogramy a dodali pozitívnu energiu. Som veľmi rada, že som mohla ísť na toto predstavenie a že som si mohla vypočuť operné spevácke talenty.“

          Stela Albertová(7. tr.)

          „Mne sa Tosca veľmi páčila. Najlepšie boli spevácke výkony. Páčili sa mi aj herecké výkony. Andrea Danková mala veľmi  dobrý hlas. Ale aj hlavný tenorový spevák mal dobrý hlas – ValterBorin. Po predstavení sme mohli ísť malá skupinka žiakov aj do zákulisia SND. Tam sme stretli dirigenta. Bol veľmi milý a ochotný sa s nami odfotiť a dať nám autogramy. Potom prišla hlavná speváčka Andrea Danková a poprosili sme ju o podpisy a spoločné fotky. Potom sme odišli zo sály SND. Na vrátnici divadla náš zájazd už v plnom počte zastihol  hlavnú speváčku  s hlavným spevákom. Všetci si dávali podpísať vstupenky alebo sa fotili. Pán učiteľ Gábriš zobral telefón a všetkých nás odfotil. Celí nadšení sme nastúpili do autobusu a išli sme domov. Bol to krásny zážitok.“

           Milan Barbírik (7. tr.)

           

          „Na toto predstavenie som sa veľmi tešila. Keď to prvýkrát p.učiteľ spomenul, ihneď ma opera zaujala svojím obsahom. Vedela som, ak bude možnosť, rada pôjdem. A tak sa konal zájazd do novej budovy Slovenského národného divadla. Ako sme sa po ceste postupne zoznamovali s dejstvami, o to viac som sa tešila. Opera začínala! Ako prvé ma hneď oslovil krásny orchester vedený dirigentom Martinom Leginusom, ktorý ma veľmi  nadchol svojou krásnou až napínavou hudbou a jej melódiou . Opera sa mi taktiež páčila. Najviac ma oslovil prekrásny hlas Toscy - Andrey Dankovej - a taktiež  jej veľký herecký výkon. Hralo sa to v modernej inscenácii, no som presvedčená, že by to bolo pekné aj v starej réžii. Po predstavení som sa veľmi tešila na stretnutie so spevákmi. Stretli sme sa s Andreou Dankovou, ktorá nám rozdala autogramy (aj mneJ), ale aj s dirigentom Martinom Leginusom. S oboma máme krásne fotky. Moje očakávania o tejto opere sa krásne naplnili. Som veľmi vďačná, že mám nový krásny kultúrny zážitok.   Ďakujem.“J

          Natália Bartovičová (8. A)

           

               Ďalší zájazd vznikol na základe požiadavky našich deviatačiek, ktoré túžili vidieť i klasický balet. A tak sa zorganizoval veľký zájazd do SND na fascinujúce predstaveniebaletu ESMERALDA - diela z 19. storočia. Autori baletu – hudobný skladateľ PUGNI a choreograf PETIPA (tzv. otec ruského baletu) ho vytvorili na motívy svetoznámeho francúzskeho románu CHRÁM MATKY BOŽEJ V PARÍŽI od Victora HUGA, ktorého literárne dielo sa nachádza aj v učebných osnovách našich deviatakov a ktorého poznanie sa im zíde aj pri štúdiu na stredných školách.

               Touto cestou ďakujeme zástupkyni MŠ Zavar – p. Zuzane Ďurišovej, jednej z účastníčok na našom zájazde, že neplánovane sa jej podarilo zabezpečiť malé, ale veľmi obohacujúce stretnutie s jej priateľkou - baletkou súboru SND Monikou Lehotskou, ktorá nás dokonca priviedla k samotnej hlavnej predstaviteľke baletu, teda k predstaviteľke Esmeraldy, a to k ruskej primabaleríne OĽGE ČELPANOVEJ.

               Všetci účastníci zájazdu boli naozaj veľmi očarení náročným, ale prekrásnym umením klasického baletného tanca. Výnimočnosť zážitku podporil i ten fakt, že sme mali možnosť vidieť inscenáciu nie modernú, ale vskutku realistickú, tradičnú, ktorá všetkých strhla svojou obdivuhodnou výtvarnou nádherou,  veľkovýpravnosťou a prepracovanosťou kostýmov a dych vyrážajúcou choreografiou. Exkluzivita nášho zážitku spočívala i v tom, že inscenáciaEsmeraldy v SND vznikla v spolupráci so svetoznámyma legendárnym baletným súborom a choreografmi VEĽKÉHO DIVADLA v MOSKVE.

           

        • SPOMIENKA NA VEĽKOLEPÝ NARODENINOVÝ KONCERT MÁRIE ČÍROVEJ

        • V uplynulom školskom roku 2018 – 2019 bývalá žiačka ZŠ Zavar - známa popová speváčka i skladateľka MÁRIA ČÍROVÁ – na znak vďaky a úcty k svojej voľakedajšej škole pozvala žiakov, rodičov, zamestnancov školy na svoj veľký NARODENINOVÝ KONCERT do Incheby v Bratislave pri príležitosti svojich 30. narodenín a 10. výročia profesionálnej kariéry. A tak sa vypravil plný zájazdový autobus nadšencov a obdivovateľov umenia „našejMajky“do hlavného mesta aj s kyticou a darčekom v ruke.

          Koncert bol vynikajúci, ba až dojímavý – najmä pri piesni Chýbaš, ktorá je veľmi citlivou spomienkou na Máriinho zosnulého starého otca. Máriino vystúpenie malo tri časti, odrážajúce vývoj jej kariéry od raných, detských čias až po súčasnosť: teda časť ľudovú, gospelovú a napokon popovú. V časoch, keď Mária navštevovala našu školu sa stala v interpretácii ľudovej piesni SLÁVIKOM SLOVENSKA za r. 1996. Toto prvenstvo v celoslovenskej speváckej súťaži Petra Štilichu a Petra Dvorského obhájila aj v roku 1999.

          Milá Mária, ďakujeme Ti i touto cestou za pozvanie a výnimočný zážitok. Prajeme Ti ešte veľa ďalších úspechov na koncertných pódiách a v osobnom živote veľa šťastia a lásky.

        • EXKURZIE V ŠK. ROKU 2018 – 2019 VENOVANÉ POZNANIU SLOVENSKEJ HISTÓRIE A POČIATKOV SLOVENSKÉHO DIVADELNÍCTVA

        •      Starší žiaci II. stupňa  sa pod vedením p. uč. Adamcovej mohli naživo oboznámiť s celonárodným historickým i aktuálnym významom SPOLKU SVÄTÉHO VOJTECHA – takmer 150-ročnej inštitúcie, ktorá vznikla vďaka katolíckemu kňazovi Andrejovi Radlinskému už v 19. storočí v časoch vrcholu slovenského národného obrodenia a ktorá sa podieľala nielen na šírení kresťanských hodnôt, ale v období maďarizačného Uhorska aj na šírení slovenského jazyka, národného povedomia a vzdelanosti u pospolitého ľudu. Žiaci spoznali aj bohatú vydavateľskú činnosť spolku a na vlastné oči mohli vidieť veľmi cennú knižnicu a archív, ktorý obsahoval okrem iného aj zaujímavé čísla prvých slovenských časopisov, ktoré kedysi v štúrovskej dobe vydával priekopník v slovenskej dramatike Ján Paláriks JozefomKarolom Viktorinom – kňazom, literátom a národným buditeľom, ktorý sa narodil v našej obci Zavar roku 1822.  Žiaci si mohli po exkurzii spolku aj naživo pozrieť v DIVADLE JÁNA PALÁRIKA jednu z prvých slovenských komédií práve od dramatika Palárika, a to ZMIERENIE alebo DOBRODRUŽSTVO PRI OBŽINKOCH.

          Žiaci 8. a 9. ročníkasa v uplynulom školskom roku na hodinách dejepisu pod vedením p. uč. Gabriša osobitne zamerali na tému – HOLOKAUST. Na vyučovaní sa oboznámili s príčinami genocídy diskriminovaných skupín obyvateľstva v Európe počas 2. svetovej vojny, ktorú rozpútalo hitlerovské Nemecko. Ako memento do budúcnosti nezopakovať vojnové hrôzy spoznali žiaci tragické dôsledky činnosti koncentračných táborov určených pre neželané osoby, vrátane nás Slovanov.

               Žiaci 9. ročníka absolvovali aj špeciálnu prednášku s fotoreportážou o azda najhrozivejšom tábore smrti v Osvienčime a Brezinke.

               Vrcholom tohto tematického vyučovania pre oba ročníky sa stala exkurzia do MÚZEA HOLOKAUSTU v SEREDI, t. j. do areálu bývalého koncentračného tábora pre židovské obyvateľstvo z čias tzv. Slovenského štátu, kde sa žiaci od odborného sprievodcu dozvedeli, ako prebiehalo riešenie tzv. židovskej otázky na našom území. Podľa ponuky rozširujúcich tém sme si vybrali v závere expozície prednášku o HOLOKAUSTE DETÍ.

          Na najbližšej dejepisnej hodine žiaci deviateho ročníka vypracovali na základe všetkých vedomostí, získaných školskou i mimoškolskou formou vyučovania, súhrnný pracovný list na tému holokaust.

          http://zszavar.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=384

        • Mimoriadna návšteva u vzácneho priateľa školy MAESTRA PETRA DVORSKÉHO

        • Pri príležitosti 20. výročia ZŠ Zavar pozdravoval našu školu jej priateľ a čestný občan Zavara – slávny tenor PETER DVORSKÝ. Keďže sa na oslavách 20. narodenín novej budovy ZŠ Zavar nemohol osobne zúčastniť zo zdravotných dôvodov a dôvodu povinností na poste riaditeľa Slovenského inštitútu v Ríme, súhlasil ešte pred jeho odletom do Talianska s nakrútením videopozdravu. Touto cestou maestrovi ďakujeme za blahoprajné a žičlivé slová. Ďakujeme aj bývalému žiakovi a členovi krúžku ZŠ Zavar„Stretnutie s hudobným divadlom“ a súčasnému športovému redaktoroviPATRIKOVI MITASOVIa jeho kamarátovi kameramanovi Jankovi Debnárikoviza pohotové profesionálne technické zrealizovanie nahrávky. O dopravu sa veľmi ochotne a starostlivo postaral pán Šergovič. Ďakujeme!

               Maestrovi sme počas návštevy zablahoželali aj k aktuálnemu oceneniu z blízkeho zahraničia. A tak sa vzápätí popýšil najvyšším štátnym vyznamenaním v oblasti kultúry, ktoré mu v tých dňoch bolo udelené v Rakúsku za jeho nevšedné a dlhoročné umelecké úspechy na scéne svetoznámej Viedenskej štátnej opery. Zachytil ho i náš fotoaparát.

        • V uplynulom školskom roku 2018 – 2019 sme sa viackrát stretli so slovenskou klasickou hudbou

        •      V rámci mimoškolského vyučovania hudobnej výchovy na II. stupni sa dobrovoľní záujemcovia o tzv. vážnu hudbu, a tentoraz o slovenskú klasiku (!), zúčastnili pod vedením p. uč. Gabriša na troch významných podujatiach:

          • POCTA MAESTROVI TRNAVSKÉMU K 60. VÝROČIU JEHO SMRTI (Sála Marianum v Trnave)

          Žiaci videli dramatizáciu životopisu významného slovenského skladateľa Mikuláša Schneidra-Trnavského predvedenútalentovanými žiakmi dramatického odboruZUŠ-ky v Trnave a koncert z najznámejších diel majstra v podaní zboru a orchestra Rímskokatolíckeho cirkevného hudobného spolku.

          Pred koncertom žiaci spolu s pánom učiteľom položili na znak úcty kyticu k buste M. Sch. Trnavského na Námestí sv. Mikuláša. Na tomto mieste sa z úst p. učiteľa žiaci dozvedeli i základné údaje o živote nášho onoho času slávneho skladateľa. Zastavili sa aj pri DOME HUDBY, kde výnimočný, dnes v dramaturgii koncertov či hudobných vydavateľstievnedoceňovaný skladateľ žil a tvoril...

           

          • Spomienkový koncert „MAESTRO SCHNEIDER-TRNAVSKÝ 60 PO... A STÁLE MEDZI NAMI“

          Dobrovoľníci mohli na počesť Trnavského navštíviť i veľkolepý koncert v Univerzitnom kostole, na ktorom zazneli majstrove diela v podaní mnohých sólistov (vrátane významného barytonistu zo SND Daniela ČAPKOVIČA a výbornej sopranistky Lucie KUBEKOVEJ), v podaní viacerých zborov a orchestra pod taktovkou popredného slovenského dirigenta, zbormajstra i skladateľa Pavla PROCHÁZKU.

               Raritou a veľkým zážitkom bolo, že obľúbenú zľudovenú pieseň majstra Trnavského KEBY SOM BOL VTÁČKOM zaspieval maličký chlapec Števko BUGALA – prapravnuk samotného skladateľa.

           

          • Slávnostné predstavenie PRVEJ SLOVENSKEJ NÁRODNEJ OPERY KRÚTŇAVA od EUGENA SUCHOŇA v SND

               Žiaci, rodičia, bývalí žiaci mohli vidieť vo forme veľkého zájazdu do historickej budovy Opery SND výnimočné predstavenie klenotu našej hudobnej kultúry – opery KRÚTŇAVA. Poctou bolo, že na predstavenie nás pozvalo SND, a teda vstup do divadla sme mali voľný.

           EUGENOM SUCHOŇOM majstrovsky zhudobnený detektívny vidiecky príbeh podľa novely ZA VYŠNÝM MLYNOM od MILA URBANA uviedli 30. októbra 2018 pri príležitosti 100. výročia Československa na spomienku vydania Martinskej deklarácie, ktorou Slováci oficiálne súhlasili so vznikom spoločného štátu.

               Účastníci zájazdu sa po predstavení stretli aj s niektorými hlavnými protagonistami opery – napríklad so skvelou mladodramatickou sopranistkou PORUBČINOVOU (úloha Katreny) a majestátnym, obdivuhodnýmbasistom BENCIM (úloha starého Štelinu).

        • Ôsmaci a deviataci na trampolínach

        • Ôsmaci a deviataci sa v utorok 25.6. boli takto perfektne odreagovať a zatrénovať si na športových trampolínach pod vedením profesionálneho inštruktora. Vrátili sa vyskákaní, vytešení, spotení, ale hlavne nabití endorfínmi a s pocitom, že urobili niečo pre seba. 

        • Skvelá alternatíva

        • 26. jún je Medzinárodným dňom boja proti drogám a pre žiakov našej základnej školy je každoročne aj dňom protidrogovej prevencie.

          Žiaci 2. stupňa v tento júnový deň postupne chodili do spoločenskej miestnosti, kde sa stali účastníkmi tematickej hodiny o alkoholizme a jeho dôsledkoch. Pozreli si i zaujímavú prezentáciu  o alkohole, ktorá nielen informovala, ale ponúkala aj praktické návody, ako ponuku alkoholu odmietnuť a najmä prečo... Staršie ročníky využili aj možnosť pozrieť si zaujímavé videá, ktoré tematiku približovali názorným spôsobom.

                Po vážnej téme ukončenej vzájomnou diskusiou nasledovala príjemnejšia časť preventívnej aktivity – ponuka a ochutnávka skvelej zdravej alternatívy voči alkoholu - ovocných nápojov „smooties“, ktoré pre všetkých žiakov 2. stupňa pripravili s koordinátorkou prevencie dievčatká zo 7. triedy, Lenka, Laurika a Helenka.  

          S.A.

        • Spisovateľské talenty a ich tohtoročné úspechy

        • 11. jún 2019 bol dňom slávnostného vyhodnotenia literárnej súťaže Bláznivé pero v škole, ktorá je vyhlasovateľkou súťaže, v ZŠ v Brestovanoch. Do súťaže v literárnej tvorivosti Bláznivé pero sme posielali 11 najlepších básní a próz z našej školy. Zapojili sme sa už tretí rok. Tento raz však na vyhodnotenie išli s pani riaditeľkou a pani učiteľkou Adamcovou len žiaci, ktorí získali umiestnenie: Lenka Stúpalová, Lenka Fuňáková, Dávid Baudyš, StellkaAlbertová, Hanka Stúpalová vo finále súťaže. No aj ostatní naši žiaci, ktorí sa dostali do užšieho výberu,boli odmenení krásnymi cenami a ich práce sa stali súčasťou zborníka Bláznivé pero.   Tešíme sa nielen z našich výhercov, ale aj zo všetkých žiakov, ktorí dokázali napísať báseň alebo poviedku na zaujímavú tohtoročnú tému Obrazy minulosti, obrazy budúcnosti.

          Spomedzi žiakov, ktorých práce boli zaslané do súťaže Prvosienky do CVČ Kalokagatia, boli úspešní: Sárka Adamcová – získala vo svojej kategórii 3. miesto, Katka Zvolenská v poézii 1. miesto, Margaret Vargová v tvorbe prózy 1. miesto. Super!

                 Veľmi nás potešilo i čestné uznanie, ktoré bolo udelené Emke Harnúškovej za jej literárny príspevok do súťaže Kľúče od Zlatého mesta.

                  Všetkým vám blahoželáme, mladí spisovatelia, a prajeme vám tvorivosť, dobré nápady i ďalšie úspechy v súťažiach! 

        • Čestné uznanie

        • Blahoželáme Emke Harnúškovej z 8.B triedy k získaniu čestného uznania v literárnej súťaži Kľúče od zlatého mesta.

        • 1000 míľ československých - 14.06.2019

        • V piatok našou obcou prechádzali historické vozidlá, ktoré boli účastníkmi súťaže "1000 mil československých". Historické vozidlá si  mohli pozrieť i žiaci našej školy pred obecným úradom.

        • 7.6.2019 - KERAMICKÉ TRHY PEZINOK

        • Žiaci z keramicého krúžku pod vedením p. Horníka navštívili keramické  trhy, na ktorých sa pravidelne zúčastňujú keramikári z mnohých štátov strednej Európy. Aj na 16. ročníku mali naši žiaci možnosť vidieť viac ako 160 keramikárov zo Slovenska, ale taktiež i z Čiech, Slovinska, Maďarska, Poľska a Bulharska.