• Blahoželáme!!!

        • Hanke Bunčekovej k 1. miestu a Tamarke Henčekovej k 2. miestu v okresnej súťaži Superstar v speve populárnej piesne.

        • Upcyklácia

        • Žiačky zo 7.A sa na hodinách TECH rozhodli dať starým veciam druhú šancu a vytvorili vydarené módne kúsky. Tento proces premeny nazývame upcyklácia. Čo poviete na vynovené modely? :)

        • Po stopách Ľudovíta Štúra

        • Andrea: Dňa 28. 4. sme išli na výlet do Modry. Najskôr sme navštívili cintorín, kde bol pochovaný aj Ľudovít Štúr.

          Sárka: Modra je veľmi pekné a zaujímavé mesto plné krásnych pamiatok. Prišli sme trochu skôr, tak sme si mohli oddýchnuť na terase cukrárne a dať si jedinečnú zmrzlinu.

          Roman V.: Dňa 28. apríla sme vyrazili zo Základnej školy v Zavare na výlet do Modry za Ľudovítom Štúrom. Po 40-minútovej ceste sme dorazili na miesto. Chvíľku nám trvalo zorientovať sa, ale po piatich minútach sme našli cestu na cintorín, kde je Ľudovít aj s jeho bratom Karolom pochovaný. Spoločnými silami sme mu na počesť zapálili sviečku (bol silný vietor, tak to nebolo jednoduché), potom sme si jeho pamiatku uctili kto chcel modlitbou alebo minútou ticha. Po návšteve cintorína sme sa vybrali do mesta. Popri čakaní na prehliadku múzea sme si dali s chalanmi kebab, ktorý bol úžasný, ako aj personál.

          Nikolka: Potom sme sa vybrali do múzea Ľudovíta Štúra. Počúvali sme tam výklad od pani sprievodkyne a pozerali sme si vystavené veci. Naučili sme sa veľa nových vecí, a preopakovali sme si to, čo sme už vedeli.

          Dominika: V múzeu sme išli hore na povalu a tam nám pani sprievodkyňa rozprávala o Štúrovom živote, jeho láskach, ale aj o Hodžovi a Hurbanovi. V dolnej Štúrovej pamätnej izbe sme sa

          dozvedeli o posledných troch týždňoch Štúrovho života. Bola tam jeho posteľ, na ktorej zomrel, i kúsok jeho vlasov.

          Martinka: Po výklade pani sprievodkyne sme si mohli ísť popozerať múzeum a urobili sme si aj fotky. Potom sme sa išli najesť do reštaurácie. Väčšina si dala vyprážaný syr alebo rezeň a hranolčeky. Dominike sa podarilo na celé jedlo vyliať kofoluJ.

          Adrián: V múzeu sme videli aj obrovský obraz, na ktorom boli Štúr, Hurban a Hodža, ako prišli navštíviť Jána Hollého. Presne, ako sme si v škole pripravili scénku, keď sme preberali vývin jazyka. Tak sme sa pri tomto obraze odfotili všetci, čo sme v scénke účinkovali. Aj vonku pred Štúrovou sochou sme si urobili spoločné fotky.

          Jakub: Vybrali sme sa na výlet po stopách Ľudovíta Štúra v jeho posledných rokoch života. Prežil ich v Modre, keďže mu tam zomrel brat Karol a on sa prišiel postarať aj o jeho deti, ktoré zostali bez otca. Zastavili sme sa aj pred domom, v ktorom býval Ľudovítov brat Karol. V múzeu bolo veľa zaujímavých predmetov, obrazov i sôch. Po prehliadke múzea sme niektorí ochutnali miestnu pizzu, bola výborná! A celý výlet bol super!

          Ôsmaci s triednou pani učiteľkou a dejepisárkou Mgr. Rehákovou a slovenčinárkou PhDr. Adamcovou

        • Rosničky zo 4.A

        • Viete, aké je dnes počasie? A viete to po anglicky? Spýtajte sa našich štvrtákov! Tí svoje vedomosti prakticky využili pri tvorbe spoločného plagátu.

        • Tretiaci spoznávali liečivé byliny

        • Tretiaci ochutnávali na hodine prírodovedy bylinkové čaje.Z kníh o liečivých bylinách sa dozvedeli, ktoré rastlinky pomáhajú pri jednotlivých chorobách, ktoré časti sa zbierajú a čo si z nich môžu pripraviť.Vytvorili si aj vlastný herbár a pri prezentácii mali možnosť ochutnať aj výborný šalviový sirup.

        • Zavarská sedmička

        • Blíži sa termín uzávierky prihlasovania na Zavarskú sedmičku, ktorá sa uskutoční 14.5.2022. Prihlásiť sa ešte môžete elektronicky cez edupage do 3. mája.

        • APRÍLOVÉ VYUČOVANIE DEJEPISU v 5. A TRIEDE

        • Keď starší žiaci učia mladších

          1. apríla sa dvaja deviataci - Marek Hoffmann a Alexander Iľaščík - stali na chvíľu pre žiakov 5.A triedy nie spolužiakmi, ale ich učiteľmi, samozrejme, pod odborným vedením vyučujúceho. Marek a Alexander vyučovali zaujímavý a veru aj náročný predmet, a to vyučovací predmet DEJEPIS. Šlo o dôležitú tému - VZNIK CIVILIZÁCIE, ROĽNÍCTVA, PRVÝCH ŠTÁTOV. Deviatakom sa podarilo svojich žiačikov preniesť do dávnej doby vzniku prvých osád či dedín - teda do obdobia 10 tisíc rokov pred Kristom. Piataci vnímali novú učebnú látku pozorne a pri opakovaní starých učív sa aj aktívne zapojili do vyučovania. Pracovali v učebnici aj s mapou, na ktorej spoznali miesto vzniku prvej civilizácie, prvého známeho národa - teda SUMEROV v MEZOPOTÁMII.

          Chalanom z deviatej triedy ďakujeme za odvahu vyučovať a za spestrenie stereotypu bežných vyučovacích hodín.

        • PODPORA ČITATEĽSKEJ GRAMOTNOSTI AJ NÁVŠTEVOU OBECNEJ KNIŽNICE V ZAVARE

        • Žiaci 6. triedy navštívili OBECNÚ KNIŽNICU v ZAVARE, aby sa formou mimoškolskej hodiny literatúry dozvedeli, ako delíme literatúru, z čoho sa skladá každá kniha, ako funguje knižnica. Výklad vyučujúceho bol doplnený i sledovaním náučnej obrazovej prezentácie o druhoch knižníc na Slovensku či vo svete. Veľmi milou hostiteľkou našich žiakov bola pani knihovníčka Narcisa Ševčíková, ktorá deťom priblížila jednotlivé sekcie knižničných jednotiek zavarskej knižnice. Žiaci si mohli v krátkosti aj pozrieť ponúkané knižné tituly a klásť zvedavé otázky. Pani knihovníčka žiakom pripomenula aj ponuku ďalších možností knižnice, ako je možnosť použitia počítača, internetu a kopírovania textov či obrázkov. Každý žiak mal možnosť získať prihlášku do knižnice. Každý žiak bol oboznámený s podmienkami výpožičiek kníh. Veríme, že sme v našich zverencoch vzbudili čitateľský záujem.

          Šiestakov potom neskôr na pôde školy čakali aj súťaže - kvízy s odmenami v podobe známok, pier či sladkostí: KVÍZ O KNIHE A KNIŽNICI a KVÍZ MAREC - MESIAC KNIHY - venovaný významnej osobnosti z čias slovenského národného obrodenia, zanietenému nevidiacemu šíriteľovi literatúry medzi ľuďmi, neúnavnému propagátorovi knižiek a čítania - MATEJOVI HREBENDOVI.

      • Poďakovanie riaditeľky  školy
        • Poďakovanie riaditeľky školy

        • Milí rodičia, žiaci, kolegovia a celá školská rodina,

          chcem sa Vám všetkým POĎAKOVAŤ za Vašu účasť a veľkú pomoc pre našu školu počas tematického týždňa venovaného Zemi, ktorý sme zavŕšili sobotnou  brigádou  dňa 23.4.2022.

          Bola to vydarená akcia, ktorej výsledkom je krásne upravený areál, vysadené vysoké záhony, zrenovované lavičky, vytvorený pestovateľský kútik a vyčistené okolie školy.  

          Moje poďakovanie patrí všetkým, ktorí akoukoľvek formou priložili ruku k tomuto dielu.

          Úspešnosť takejto aktivity je podmienená dobrou vôľou a záujmom správnych ľudí. Pevne verím, že budeme takto pokračovať aj ďalej, pretože nápadov zameraných na tvorbu  životného zážitkového prostredia pre naše deti  je ešte veľa.  

          Ešte raz ďakujem všetkým!

            Mgr. Andrea Mršťáková, riaditeľka ZŠ s MŠ