• Čítajme si 2022

        • V dňoch 20.6. - 22.6. 2022 sa naša škola zapojila do detského čitateľského maratónu s názvom Čítajme si, ktorý organizuje Linka detskej istoty. V spolupráci s knižnicami, školami a klubmi po celom Slovensku chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc. Práve čítanie je jednou z aktivít, ktoré môžu zmysluplne napĺňať voľný čas, podnecovať obrazotvornosť, rozvíjať fantáziu, obohacovať deťom slovnú zásobu, či pozitívne ovplyvňovať životné hodnoty.

        • Koncoročná fyzika v 6.A

        • Posledné hodiny fyziky strávili šiestaci prezentovaním svojich prác vo dvojiciach. Zadanie bolo jednoduché: vybrať si ľubovoľný pokus z učiva, spracovať ho a odprezentovať pred spolužiakmi. Žiaci si mohli vybrať z predvedenia pokusu v škole, zo spracovania na výkres alebo do prezentácie a dokonca aj z natočenia domáceho videa . Išlo o veľmi vydarené a pekné práce, ktoré boli odmenené jednotkami.

        • Školský výlet 5.A

        • 5.A navštívila Vojenské historické múzeum v Piešťanoch. Po prehliadke vojenskej techniky sme sa presunuli na Kúpeľný ostrov, kde sme zahájili súťaž o najkrajšiu fotku. 

        • Knižná burza

        • Ďakujeme všetkým deťom, ktoré sa zapojili do Knižnej burzy, priniesli knihy, ktoré už nečítajú a odniesli si domov tie, ktoré ich zaujali. 

        • Spoločné odovzdávanie skúseností

        • Keďže deviataci o 2 týždne opúšťajú brány našej školy, využili to naši prváčikovia a vyskúšali deviatakov z prváckeho učiva. Ukázali im, ako sa rieši Hejného matematika a zisťovali , či vedia písať správne tvary písmen. Veru, deviataci sa aj zapotili🤣. Vidieť túto zosynchronizovanú spoluprácu robilo ich pani učiteľke veľkú radosť.👍

        • RADOSŤ RASTIE ROZDÁVANÍM

        • Konečne nastal ten deň, na ktorý sa naši deviataci dlhšie pripravovali. Veríme, že pekné spomienky sa vytvárajú práve peknými činmi. Deviataci sa rozhodli spraviť radosť deťom zo školského klubu. Pripravili si pre ne zábavné popoludnie so športovými, vedomostnými, dopravnými i rozprávkovými aktivitami, chutné občerstvenie v podobe obložených chlebíkov a šťavnatého melóna.

          V pondelok 13. júna popoludní sa to všetko udialo. Deviataci si označili svoje stanovištia pripravenými názvami a priniesli občerstvenie. Deti rozdelené do dvojíc dostali kartičky, na ktoré si na jednotlivých stanovištiach zbierali pečiatky za splnené úlohy.

          A ako sa deťom páčila akcia? Spýtali sme sa priamo ich.

          Olexander 2.A: Najviac sa mi páčilo Rozprávkové stanovište, ale vyberali sme si aj značky, prekážky.

          Sofinka 1.A: Páčilo sa mi skákanie v mechu a ešte aj rozprávky. A bol aj ten chlebík dobrý.

          Alanko: Mne sa veľmi páčilo, že sme boli s deviatakmi a plnili sme úlohy, boli ľahké, oni nám aj pomohli, keď sa nám niečo nedarilo. Boli dobrí.

          Mariánko 2.A: Pre mňa boli najľahšie značky, lebo ich všetky poznám a páčilo sa mi skákanie vo vreci a chlebíky boli výborné, mňam!

          Adelka 3.B: Najlepšie stanovište bolo rozprávkové so slúchadlami a hudbou a aj to so značkami. Chlebíky boli tiež dobré, ale v niektorých bola aj horčica L! Tí deviataci boli srandovní a dobrí.

          Miško 1.B: Najviac sa mi páčilo, ako sme hádali rozprávky, ako sme sa navigovali, a keď som mal na hlave knihu. Zjedol som až 4 chlebíky a tri melóny!

          Sofinka 3.B: Mne sa najviac páčilo stanovište šikovnosti, mali sme zakryté oči a nesmeli sme spadnúť. A aj skákanie vo vreciach! Aj melón bol dobrý!

          Ivko 2.A: Bavili ma veľmi rozprávky a nosenie vajíčka na lyžičke, išiel som fakt rýchlo. A chlebík bol vy-ni-ka-jú-ci! Aj melón! Deviataci boli milí a všetko sa mi ľúbilo!

          Dorka 3.A: Celé sa mi to páčilo! Ešte by som si to zopakovala! Najviac sa mi páčilo to stanovište vedomostí a ako sme nosili knihy na hlave!

          A ako sa cítili deviataci? Opäť to máte z prvej ruky:

          Lucka Sch. (9.A): Mala som z toho veľmi dobrý pocit. Deti boli zlaté, snaživé. Vyzerali, že sa im to páči. Z nášho športového stanovišťa sa im najviac páčilo skákanie vo vreci.

          Ivka (9.A): Bolo to super, oplatilo sa spraviť túto akciu pre úsmevy detí. Deti boli zlaté, niektoré sa hrali, akoby poznali celý svet, ale až tak veľa toho na našom stanovišti nevedeliJ, ale nevadí, veď išlo o zábavu. Ďakujem Emke, mojej skvelej kolegynke na rozprávkovom stanovišti!

          Pavol (9.A): Akcia pre družinárov bola zaujímavá. Deti boli šťastné a aj veľa na našom dopravnom stanovišti vedeli.

          Emka (9.A): Ja som si túto akciu veľmi užila! Myslím si, že aj detičky sa potešili tak isto ako ja! A veľmi sa im darilo aj na našom stanovišti.

          Alex (9.A): Som rád, že som ponúkal deti chlebíkmi, ktoré sme im pripravili. A páčila sa mi aj muzika v našom stánkuJ

          Laura (9.A): Bolo to príjemné, dobrá skúsenosť.

          Sára (9.A): Nápad tejto akcie sa mi veľmi páčil. Myslím si, že ako si to užili detičky, tak aj my. Deti boli veľmi šikovné a múdre.

          Sima (9.A): Tešilo ma, že boli deti šťastné.

          Ninka M.(9.A): Podľa mňa to bolo fajn, i keď nie každý počúval, keď som im povedala, aby sa zaradiliJ. Veľmi ma potešilo, že sme tým deťom mohli spraviť radosť.

          Mário (9.A): Mal som z toho výborný pocit a hlavne, že deti mali velikú radosť a zabávali sa, takže si myslím, že pre tie deti to hlavne bola aktivita a zábava.

          Nadia (9.A): Deti boli zlaté a šikovné a bolo vidieť, že sa snažia. A že ich to baví!

          Jakub Ch (9.A): Akcia sa mi páčila, nie je čo vytknúť. Páčilo sa to nám aj deťom.

          Janka (9.A): Táto akcia sa mi veľmi páčila. Deti sa tešili, utekali k nám. Bol to príjemný pocit vidieť ich šťastných.

          Marek H. (9.A): Akcia bola fajn. Občerstvenie bolo vynikajúce, deti sa oblizovali až za ušami a nevedeli sa ho nabažiťJ.

          Sprac.: Koordinátorka prevencie

        • OZNAM - PRERUŠENIE PREVÁDZKY MŠ

        • Vážení rodičia,
          na základe odporúčania RÚVZ v Trnave a so súhlasom zriaďovateľa
          sa z dôvodu zamedzenia šírenia infekčných ochorení
          prerušuje prevádzka MŠ na dobu 4 súvislých dní od 16.06. do  19.06.2022 (štvrtok - nedeľa).
          Prevádzka bude obnovená  20.06. 2022 (pondelok).
          Informácie RUVZ informacia_o_virusovych_hnackach_(2).doc​​​​​​​ Ďakujeme za pochopenie. Vedenie ZŠ s MŠ v Zavare.
        • Ponuka pre školský rok 2022/23

        • ZUŠ Bučany v spolupráci s našou ZŠ s MŠ  ponúka  žiakom vyučovanie v speváckom, tanečnom a literárno-dramatickom odbore. Bližšie informácie v priloženom letáku.

        • Divadelné predstavenie v Nitre

        • V utorok, 7.6. sme navštívili Dom Matice slovenskej v Nitre. Videli sme divadelné predstavenie Rozprávky po telefóne od talianskeho autora kníh pre deti Gianni-ho Rodari.

          Predstavenie bolo o tom, že svet je taký pestrý a krásny ako si ho urobíme.

        • Spoznávame svojho významného rodáka

        •        12. marca tohto roku uplynulo 200 rokov od narodenia rodáka zo Zavara kňaza, literáta, spoluzakladateľa Matice slovenskej a Spolku svätého Vojtecha – Jozefa Karola Viktorina.

                Túto významnú osobnosť našej obce, ale aj celého slovenského národa, sme si uctili naším pripraveným programom – krátkym pásmom so sprievodným slovom,  scénkou, ktorú nacvičili žiaci 8. a 9. ročníka, a prednesom básne.

                S pripraveným programom naši žiaci účinkovali na slávnostnom odhalení pamätnej tabule J.K. Viktorinovi, ktoré sa konalo 21.mája v Kultúrnom dome v Zavare za účasti viacerých vzácnych hostí z Matice slovenskej i dvoch poslancov SNR. Zaujímavosťou bolo, že aj členovia Divadelného odboru Matice slovenskej dostali rovnaký nápad a pripravili si scénku, v ktorej stvárnili rozhovor J.K.Viktorina so svojím priateľom Palárikom.

                26. mája 2022 sa s programom predstavili naši žiaci aj spolužiakom 7., 8. a 9. ročníka, ktorí prišli so svojimi vyučujúcimi do Kultúrneho domu na tematické vyučovanie o J. K. Viktorinovi. Program začal prezentáciou o živote J.K.Viktorina doplnenou o zaujímavosti z jeho detstva, štúdií i z jeho tvorby a redaktorskej činnosti. Účastníci sa dozvedeli viac aj o tragickej Viktorinovej smrti vo veku len 52 rokov. Nasledovala scénka zo životného obdobia Viktorina, v ktorom s priateľom Palárikom a Franciscim riešili založenie Matice slovenskej.  Deviatak Alex ako Viktorin, ôsmak Samko – Francisci a ďalší ôsmak Jakub – Palárik, zahrali presvedčivo fiktívne stretnutie týchto troch mužov, ktorí patrili medzi aktívnych národných buditeľov, čo sa najviac zaslúžili o  založenie Matice v roku 1863. Po scénke si ešte všetci vypočuli krásny prednes básne Vrstovníkom svojim od J. Francisciho, ktorá vyšla ako prvá báseň v Štúrovej slovenčine. Prednášala Sárka, naša talentovaná ôsmačka a jej rovnako šikovná spolužiačka Hanka mala úvodné i záverečné slovo k programu.

                  Nasledovala prehliadka Domu tradícií, ktorý susedí  s kult. domom, kde si mohli naši žiaci pozrieť expozíciu s pracovnými nástrojmi, krojmi, pamätnú izbu Gejzu Dusíka, i expozíciu o živote zavarského dekana Pavlíka a ďalších kňazov. Na záver sa žiaci pristavili i pri tematickej nástenke o J.K. Viktorinovi.

          S.A.

        • Špeciálny deň v 1.A

        • 1. A si v piatok spravila špeciálny deň na počesť zvládnutia všetkých písmen. V špeciálnom oblečku- v pyžamkách súťažili, hrali sa s balónmi, čítali písmenkové básne a tvorili rýmy, vytvárali štuplíkové písmená a nakoniec sa hostili na pikniku. Zhodnotili, že to bol “ najkrajší deň na svete”