• Vyfintili sme sa

        • Dňa 31.1. sme oficiálne ukončili 1. polrok. Na výzvu žiackeho školského parlamentu sme však prišli trochu iní, krajší než zvyčajne. Niektorí sa tak vyparádaili, že ich možno právom označiť za školské módne ikony.  A takto nám to pristalo pri preberaní polročného hodnotenia.

        • Hra na gitaru a husle

        • Milí žiaci a rodičia,

          v spolupráci so základnou umeleckou školou   Vám ponúkame  od 2. polroku vyučovanie hry na gitaru a husle. Vyučovanie bude realizované každý pondelok od 6.2. 2023. Ponuka je vekovo bez obmedzenia. 

          Záujemci sa môžu prihlásiť prostredníctvom modulu prihlasovanie. 

           

           

           

           

           

        • 13. ročník slovensko-českého čitateľského projektu ZÁLOŽKA SPÁJA ŠKOLY 2022

        • VYHODNOTENIE REALIZÁCIE PROJEKTU V ZŠ s MŠ ZAVAR

               V prvom polroku školského roka 2022 - 2023 sme sa okrem iných mnohých akcií tradične zúčastnili aj na projekte ZÁLOŽKA SPÁJA ŠKOLY. Podarilo sa nám naplniť cieľ projektu - teda podporiť čitateľskú gramotnosť našich žiakov výrobou približne 220 záložiek pre partnerskú školu v Čechách – ZŠ LIŠOV -  i opačne – t. j. prijatím partnerských záložiek, ktoré si naši adresáti založili do svojich rozčítaných knižiek. Projekt sme obohatili aj vypracovaním čitateľských pracovných listov a realizáciou rôznych čitateľských aktivít v triedach či v priestoroch školskej  knižnice.  Výroba záložiek nám trvala až niekoľko októbrových i novembrových týždňov, do projektu sa zapojila totiž každá trieda okrem prváčikov, ktorí svoje čitateľské schopnosti ešte len krôčik za krôčikom rozvíjajú.  

               Usilovali sme sa naplniť tohoročnú tému projektu:  Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Mnohé záložky sa však napokon vyrobili viac-menej ako abstraktné, ale niektoré sú aj výsledkom konkrétneho čitateľského zážitku i odporúčaním konkrétneho literárneho diela na zadnej strane. Do tvorby záložiek sa zapojili s nadšením žiaci najmä nižších ročníkov. Niektorí žiaci na svojich záložkách zanechali aj kontakt na vzájomné dopisovanie si – a to svoju adresu na platforme TEAMS – platforme, ktorú sme používali počas online vyučovania a ktorú používame na zasielanie istých dokumentov či príležitostné online stretnutie dodnes. 

               Každá záložka má za úlohu pozvať žiaka do krajiny literatúry, do obsahu knihy, v ktorej bude záložka založená a v ktorej si bude plniť svoju funkciu označovateľa strany pri skutočnom, aktívnom čítaní. A tak zavarskí žiaci si v tieto dni  zakladajú prekrásne záložky od šikovných našich českých partnerov do svojich obľúbených knižiek alebo knižiek, ktoré sa ešte len chystajú prečítať. Ďakovali sme lišovským žiakom v sprievodnom liste balíka s našimi záložkami, a to osobitne i tým českým deťom, ktorí poslali na seba kontakt v záujme nadviazania písomnej komunikácie s našimi žiakmi. Balík sme obohatili i suvenírmi z našej zavarskej školy, zvitkami s múdrymi citátmi, vianočným pozdravom, reprezentatívnym leporelom o dejinách našej školy a zborníkom prác z  vlastnej literárnej tvorby našich žiakov, ktoré vznikli pri príležitosti osláv 20. výročia otvorenia novej budovy ZŠ Zavar.    

               Projekt sme zavŕšili výstavou našich i partnerských záložiek z Čiech v Školskej knižnici ZŠ Zavar, sprevádzanou power-pointovou prezentáciou o 13. ročníku projektu a o lišovskej škole, aby sme vedeli, kam naše výtvory potom putovali a koho azda aj potešili. V rámci výstavy bol vystavený aj milý list od ZŠ Lišov, ktorý si nahlas čítala každá trieda, ktorá výstavu navštívila.     

               Bodkou projektu bolo otestovanie si čitateľskej gramotnosti žiakov, a tak v jednotlivých ročníkoch pod vedením vyučujúcich slovenského jazyka sa uskutočnili rôzne aktivity na posilnenie čítania textov s porozumením ich obsahu (napr. testy čitateľskej gramotnosti, kvízy, hlasné čítanie textu a diskusia k textu,  beseda o prečítanom diele a podobne...). Vrcholom projektu by malo byť u každého žiaka založenie partnerskej lišovskej záložky do svojej skutočne rozčítanej knižky, aby žiaci naozaj čítali ľubovoľnú literatúru podľa svojho záujmu aj doma mimo povinnej literatúry a mohli na hodinách literárnej výchovy svoju obľúbenú knihu i jej autora predstaviť svojim spolužiakom, či aj z nej zacitovať, a tak ich obohatiť alebo inšpirovať ich si danú knižku i priamo prečítať. 

               Sprievodné čitateľské aktivity projektu ZÁLOŽKA v jednotlivých ročníkoch ZŠ Zavar:

          • 2. A + 2. B = mimočítankové čítanie knihy KAMIL A EMIL + práca s textom (medzipredmetové vzťahy: čítanie – prvouka) + pátranie po portrétoch spisovateľov na 1. poschodí našej školy v tzv. galérií osobností, a to hľadanie podobizní tých spisovateľov, ktorých žiaci preberali na čítaní a ktorých majú uvedených v čítanke;
          • 3. A = mimočítankové čítanie – spracovanie obsahu kníh, ktoré si žiaci prečítali podľa svojho výberu – čitateľské denníky;
          • 3. B = čitateľské aktivity vedúce k založeniu triednej knižničky;
          • 4. A = čitateľský maratón počas prestávok v čítaní knižiek prinesených žiakmi do školy + mimočítankové čítanie slávnej filozofickej rozprávky Malý princ vrátane rozboru jej obsahu;
          • 4. B = žiaci si zakladali české záložky do svojich obľúbených knižiek a prezentovali ich pred spolužiakmi;
          • 5. tr. = práca vo dvojiciach pri vypracúvaní úloh zameraných na čitateľskú gramotnosť v pracovných listoch vytvorených pri príležitosti projektu ZÁLOŽKA;
          • 6. tr. = vypracovanie kvízu ku krátkemu príbehu + rozbor dejovej zápletky;
          • 7. tr. = čítanie náučného (dejepisného) textu s porozumením (téma: vláda Mateja Korvína) + testové otázky k prečítanému textu zamerané na čitateľskú gramotnosť + žiaci si založili české záložky do svojich prečítaných či rozčítaných kníh a v týchto dňoch ich postupne prezentujú  pred spolužiakmi;
          • 8. tr. = literárny kvíz k životu a dielu Martina Kukučína + čitateľský projekt ČÍTANIE svetoznámeho románu BIELY TESÁK (poz.: triedna beseda o prečítanej knihe sa uskutoční v poslednom decembrovom týždni);
          • 9. tr. = literárny kvíz o spisovateľoch a literárnych hrdinoch uskutočnený v priestoroch školskej knižnice (resp. spoločenskej miestnosti);

                                                                                  Spracoval koordinátor ČG v ZŠ Zavar: Mgr. Marián Gabriš

        • Rozprávková akadémia

        • V piatom ročníku prebiehala v mesiacoch december a január Rozprávková akadémia, ktorá bola vyvrcholením tvorivého literárneho projektu šikovných piatakov. Piataci si v rámci literatúry a výtvarnej výchovy v skupinkách pripravili divadielka, bábky, kulisky i scenár vlastnej rozprávky.  Niektorí sa inšpirovali ľudovou tvorbou, ale mnohí vymysleli celkom nové vtipné i napínavé rozprávkové príbehy. A keď si všetko krásne pripravili, zahrali svoju bábkovú rozprávku  ostatným spolužiakom. Zistili, že to vôbec nie je jednoduché, lebo pripraviť si všetko, čo k takej rozprávke patrí vyžaduje veľa úsilia. Napokon však výsledok stál za to a Rozprávková akadémia v 5.A obohatila Svet rozprávok o úžasné nové dielka !

        • Matematika v 5. triede

        • Piataci sa na hodine matematiky zahrali na stavbárov.

          Stavali stavby z kociek podľa plánov a veľmi dobre sa im darilo.  Poradili si aj so zakódovanim už hotovej stavby. Práca v tíme im išla na výbornú. 

           

        • Vyhodnotenie projektu Trojnásobná vianočná radosť

        • Vážení rodičia, milí kamaráti,

          v mesiaci december 2022 prebiehal náš projekt Trojnásobná vianočná radosť, do ktorého ste sa mnohí zapojili.  

                Veríme, že sa aj prostredníctvom tejto myšlienky a jej realizácie, skutočne šírila „vianočná radosť“. Krásne darčeky, ktoré vyrobili deti a pani učiteľky, ste si zakúpili, obdarovali a potešili ste nimi svojich blízkych. V pokladničke sa do 22. decembra nazbieralo 325,-€ a tie zase urobili radosť tým, pre ktorých boli určené. Sumu 150,-€ sme zaslali na projekt Biela pastelka a sumu 175,-€ na projekt Darček naviac organizovaný Pápežskými misijnými dielami. Táto suma pozostávala z častí: 100,-€ tvoria v africkej krajine náklady na stravu na celý rok pre jedno dieťa, 50,-€ sú náklady na oblečenie jedného dieťaťa na celý rok a 25,-€ na všetky školské pomôcky na jeden rok. Pomohli sme teda jednému dieťaťu dôstojne prežiť nasledujúci rok.

                  Možno sa naša pomoc zdá byť len kvapkou v mori, ale predsa pekný úmysel a spolupatričnosť s núdznymi nám pomáha stávať sa lepšími ľuďmi.

          Srdečne vám všetkým ďakujeme!

          Vedenie školy

        • Presunutie termínu lyžiarskeho výcviku

        • Vážení rodičia, milí žiaci, 

          z dôvodu uzavretia lyžiarskeho strediska (pre nepriaznivé snehové podmienky a prognózy v počasí na najbližšie dni) sme pristúpili k presunutiu termínu lyžiarskeho výcviku žiakov 7., 8. a 9. ročníka na 26.2.2023 - 2.3.2023. 

          O podrobnostiach informoval prostredníctvom správy všetkých účastníkov vedúci LVK Mgr. Martin Kočiš. 

          9.1.2023 prebieha pre žiakov riadne vyučovanie podľa rozvrhu. Ďakujeme za porozumenie. 

          Vedenie školy