• Súťaž v stolnom tenise

        • Dňa 5.11 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili súťaže v stolnom tenise. Našu školu vzorne reprezentovali :

          Jakub Chvála, Marek Hoffmann, Jakub Majtán.

        • Záložka do knihy nás tento rok spojila so Základnou školou z Kežmarku

        • Projekt Záložka do knihy sa stal na našej škole peknou tradíciou. Zapájajú sa do neho žiaci od 1. až po 9. ročník. Vyrábajú originálne záložky a popri tom si čítajú, poznávajú nové literárne diela. Tento rok bolo hlavné motto projektu: „List za listom na baví čítať“.  Žiaci vyrobili  záložky s rozprávkovou tematikou, záložky so zaujímavými myšlienkami,  v tvare listov stromov, panáčikov a podobne. Využívali rôzne výtvarné techniky: kreslenie, maľbu, koláže i kombinované techniky. Vyvrcholením projektu prebiehajúceho od konca septembra sú literárne hodiny v spoločenskej miestnosti spojené s výstavkou záložiek.

          V utorok 22.októbra a v stredu 23. októbra sa podľa rozvrhu vystriedali v spoločenskej miestnosti všetky triedy. Na literárnych hodinách sme si v úvode pozreli prezentáciu o projekte a aj o meste Kežmarok, pretože práve tam putovali naše tohtoročné záložky. V prezentácii sme videli aj Základnú školu Dr. Daniela Fischera, ktorej žiaci sa potešia z našich záložiek a už istotne vyrobili záložky pre tých našich. Potom sme čítali texty a vypracovávali zábavné čitateľské úlohy. Napokon sme si zasúťažili v kvíze Koleso šťastia. Dobrí čitatelia predsa dobre ovládajú aj slovenský jazyk! Na tých, ktorí na literárnych hodinách pracovali najaktívnejšie, čakali aj sladké odmeny.

               Aj výstavka záložiek mala svoje vyhodnotenie. Z prvého stupňa patrili medzi 3 najkrajšie záložky vyrobené autorkami:

          Emília Latáková, Dorotka Plevjaková, Bianca Gerčáková

          Z druhého stupňa vyrobili najkrajšie záložky:

          Katka Zvolenská, Margaret Vargová, Paulínka Soldánová/ Monika Janečková.

                 Blahoželáme, dievčatká!

        • Farebný ekotýždeň na 1. stupni

        • V dňoch 30.9. - 4.10. prebehla na 1. stupni akcia s názvom Farebný ekotýždeň. Každému dňu sme priradili jednu z farieb zberných nádob pre separovaný odpad a venovali sa aktivitám zameraným na správne triedenie odpadu. Súčasťou boli aj tvorivé činnosti, pri ktorých žiaci využívali odpadový materiál. Prváci rozvíjali svoju tvorivosť s papierovými krabičkam a rolkami toaletného papiera, žiaci z 3.A  si vyrobili z kelímkov svojho maskota Jogurtačika Adama, 3.B zlatú rybku z CD, druháci z tetrapakových obalov vytvorili mestečko, štvrtáci využili vrchnáky z PET fliaš na pestrofarebné obrazy.

           

           

        • Športová olympiáda ZŠ - mikroregión 

        • Zúčastnené školy : Zavar , Šúrovce, Križovany, Brestovany. 

          Súťažilo sa vo futbale chlapcov, vybíjanej dievčat a dvoch atletických disciplínach - v skoku do diaľky s rozbehom a behu na 300m. Žiaci siahli na samé dno svojich možností  a podali vynikajúce výkony. Utužili kolektív, prehĺbili priateľstvá a vzorne reprezentovali či už seba alebo školu. 

        • Hra na zobcovú flautu

        • Vedenie ZŠ v spolupráci s vyučujúcim ZUŠ p. Michalom Svrčekom, DiS.art., ponúka možnosť prihlásiť žiaka  na hru na zobcovej flaute, každý utorok v čase od 13,30 do 14,15 alebo od 14,15 do 15,00 v priestoroch našej školy. Prihlásenie je potrebné urobiť do 26.9. 2019 emailom, prípadne písomne v žiackej knižke. Bližšie informácie u vedenia školy.

        • Prváci, vitajte v ŠKD!

        • V stredu 18.9. sa uskutočnila akcia :Zoznámme sa s prvákmi. Všetky štyri oddelenia privítali prváčikov, obdarovali ich vlastnoručne vyrobenými darčekmi so želaniami a potleskom. Tešíme sa, že ste medzi nami!!!

        • ŠKOLSKÝ ROK 2018 – 2019 OČAMI 8. B TRIEDY

        • Počas školského roka sme sa okrem povinného vyučovania mohli zapojiť aj do rôznych súťaží z viacerých vyučovacích predmetov. Darilo sa nám najmä v športových, ale aj literárnych súťažiach. Aj na školskom kole HOLLÉHO PAMÄTNÍKA sa nám podarilo porotu zaujať.

               V tomto školskom roku sme boli svedkami aj veľkej oslavy. Naša škola oslávila svoje 20. narodeniny a my sme si okrem iného pochutili aj na slávnostnej TORTE.

          Mali sme aj netradičnú triednickú hodinu spolu s ôsmakmi z áčky: zažili sme SPOLOČNÚ VEČERU v pizzerii KITTY v Trnave a potom sme si v rámci rozširovania vedomostí z literatúry pozreli v DIVADLE JÁNA PALÁRIKA dramatizáciu známej slovenskej poviedky NEPREBUDENÝ od Martina Kukučína. Jeho najlepšia psychologická poviedka nás veľmi oslovila, hoci bola príliš smutná a na konci tragická.

               Koncom školského roka sa nám veľmi páčila oslava MDD: super sme sa opäť spoločne s áčkarmi vyjašili v JUMP ARÉNE v Trnave.

          A máme tu aj jeden odkaz: Odchádzajúcej sestričke JULIÁNKE, ktorá nás učila náboženskú výchovu a zaujímavo viedla krúžok Debatáreň, prajeme všetko dobré na novej škole. Bude nám chýbať!

               Na konci školského roka 2018 – 2019 sme sa rozlúčili aj s našou spolužiačkou GABIKOU. Dali sme jej aj rôzne darčeky. Odchádza na inú školu a my jej želáme veľa šťastia.

          Ďakujeme vedeniu školy, našim učiteľom a všetkým zamestnancom školy za ich prácu počas uplynulého školského roka, za to, že sme sa v našej škole cítili celkom príjemne. A teraz si môžeme pokojne užívať prázdniny.

        • TRADIČNÉ ZÁJAZDY DO RADOŠINSKÉHO NAIVNÉHO DIVADLA v škol. roku 2018 – 2019

        • Aj v uplynulom školskom roku sme sa pod vedením p. uč. Gabriša a p. uč. Adamcovejuž tradične vybrali v rámci literárnej výchovy na aktuálne predstavenia RND do Bratislavy, na jedinečné hry nášho obľúbeného priateľa školy – majstra STANISLAVA ŠTEPKU, ktorý našu školu pri príležitosti 20. výročia otvorenia novej budovy ZŠ Zavar nechal aj pozdravovať milým, veľmi pozorným a žičlivým zvukovým pozdravom, keďže sa na našej školskej oslave nemohol osobne zúčastniť z dôvodu účinkovania RND v Prahe.

               Tento rok padla voľba na ďalšiu z novších hier RND – a to BESAME MUCHO. Šlo o smutno-veselý príbeh o súčasných ľuďoch na Slovensku, aj o tých „na hlavnej koľaji“, ale aj o tých „na vedľajšej koľaji“. Hra mala u našich žiakov úspech a s radosťou sa stretli po predstavení s majstrom Štepkom i geniálnou komičkou Maruškou Nedomovou aj osobne. Pán Štepka nás hneď aj pozval na júnové nahrávanie hry AKO SME SA HĽADALI pre Slovenský rozhlas.

           

          Dojmy ôsmačky Lenky Stúpalovej z hry Besamemucho:

          „Vyznanie z famózneho diela Stanislava Štepku ťažko vyjadriť slovami. Dokonalé spracovanie originálnej komédie BesameMucho (Bozkávaj ma s vášňou), ktoré som si mala šancu pozrieť v Radošinskom naivnom divadle bolo jednoducho dokonalé. Celá sála sa neustále smiala na vtipných výrokoch hercov a groteskných pohyboch. I ja som sa nemohla prestať smiať.                                                                                             Myslím si, že každý z nás si zo sály odniesol niečo iné. Ja som to chápala ako vyobrazenia rôznych charakterov ľudí, či už milých, otravných, vážnych alebo decentných. Musím sa priznať, že som sa v jednom z tých charakterov úplne našla.J Úplne ma toto divadlo očarilo a bol to (zatiaľ) ten najkrajší zážitok z činoherných dosiek.       

              Verím, že sa opäť vyberieme k radošincom a hneď aj objednávam miesta pre tri osoby.J Ak by som mala vyjadriť vďaku pánovi Štepkovi, bola by nekonečná. Rovnako ako aj pánu učiteľoviGabrišovi. Bez neho by som sa totiž nikam nedostala. Veľké a úprimné ďakujem.“

               Pozvanie na staršiu hru majstra Štepku, kedysi veľmi obľúbenú komédiu AKO SME SA HĽADALI sme s nadšením prijali, lebo hra vtipnou formou doplňuje dejepisné učivo o slovenských národných dejinách. A tak v júni sme opäť navštívili RND. Tentokrát sme zažili netradičné divadlo, pretože šlo o nahrávanie rozhlasovej hry. Bolo to špecifické pre hercov i nás divákov. Dôraz sa kládol na statický prednes herca pri mikrofóne, o to náročnejší na rečový, čisto zvukový prejav, ktorého jediným výrazovým prostriedkom z pozície budúceho rozhlasového poslucháča bola reč, teda nie mimika či gestá, ktoré sme si my diváci tentoraz museli užiťv úspornejšej forme. Herci museli všetku výpovednosť sústrediť do verbálneho prejavu.Situačnosť a akčnosť na javisku bola potlačená na minimum. Zaujímavé bolo sledovať nahrávanie opráv chýb, ktoré sa pri prednese textov kde-tu objavili. Bol to nový zážitok.