• Netradičná matematika v 4.A

        • Žiaci 4.A sa pustili do prieskumnej činnosti na základe prečítaného textu z čítanky.V teréne si popozerali autá na parkovisku, poznačili všetky dôležité údaje. Zaznamenávali farby, značky i evidenčné čísla. Z informácií vytvorili stĺpcový i koláčový graf.Svoju prácu a výsledky každá skupina odprezentovala.

        • Krúžok Fitnes cvičenie

        • začne svoju činnosť až po ukončení mimoriadnej situácie.

          Dôvodom je zameranie činnosti krúžku na vyššiu fyzickú záťaž organizmu.

          Ďakujeme za porozumenie.

        • Vážení rodičia,

        •  vzhľadom na Vaše časté otázky  o úhrade platieb za školskú jedáleň, Vás informujeme, že aktuálne zobrazovanie stavu platieb v edupage systéme je premennou, ktorá hneď neznamená , že by Vaše dieťa nemalo uskutočnenú platbu. Tento stav je v pravidelných intervaloch kontrolovaný vedúcou školskej jedálne. Je dôležité, aby Vaše dieťa potvrdilo odobratie obeda čipom.

          Výzva k úhrade platby za stravu sa riadi VZN č. 3/2019, oznámenou na zápisnom lístku stravníka ŠJ, a to úhradou zálohovej platby 20,-eur. Po jej vyčerpaní budete vyzvaní k ďalšej úhrade.

          Vedúca ŠJ

        • Školské krúžky

        • Od 5. októbra 2020 môžu všetci prihlásení žiaci navštevovať nasledovné krúžky:

          • Fit Kids  /platený/ -  pondelok od 13:30 do 14:30
          • Anglický  -   utorok a streda, žiaci budú pracovať v skupinách
          • Hrnčiarsky utorok - od 14:00 do 16:00 hod., žiaci budú pracovať v skupinách
          • Výtvarný krúžok - utorok
          • Šikovní prváci - utorok 
          • Hravá nemčina  - utorok 12:45, streda 12:45 
          • Matematika pre 9. ročník - v pondelok od 14:00 do 15:30 hod.
          • Tanečný krúžok -  štvrtok od 14:00 - do 15:30 v telocvični
          • Fitnes cvičenie - streda od 13:30 do 15:00 po skupinách
          • Turistický - soboty, podľa počasia
          • Literárno dramatický - streda 14.00-15.30

          Krúžok Stretnutie s remeslom bude raz za mesiac / platený/ - druhý pondelok v mesiaci. Začínajú 12.10. 2020. Deti je potrebné zaregistrovať na: https://folkcat.sk/barborkina-truhlica-remeslo-na-nasej-skole    www.folkcat.sk

          Krúžok vedy pre nízky záujem žiakov neotvárame. 

          Odovzdaním vzdelávacieho poukazu ste podporili krúžkovú činnosť na našej škole.    Ďakujeme

           

           

           

        • Oznam

        • Na základe  usmernenia k postupu škôl a školských zariadení pri realizácií výchovno vzdelávacieho procesu počas mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením Covid-19 zo dňa 29.9. 2020, sa vedenie školy rozhodlo zrušiť jesennú školu v prírode pre žiakov 5. ročníka a  zimný lyžiarsky výcvik pre žiakov 7. ročníka.

          Celé znenie usmernenia:17442_(1).pdf​​​​​​​

                                                                     Ďakujeme za pochopenie.

        • Hra na gitaru

        • Pre tých, ktorí sa chcú naučiť hrať na gitare, ponúkame vyučovanie hry na gitaru externým učiteľom.

          Vyučovanie utorok alebo v štvrtok.

          Čas: 16,30-17,30.

          Záujemcovia nech sa nahlásia do konca týždňa prostredníctvom edupage vedeniu školy a budú im poskytnuté bližšie informácie.

        • OZNAM

        • Oznamujeme rodičom, že na základe aktualizácie Organizácie a podmienok výchovy a vzdelávania na základných školách zo dňa 16.9.2020 je vstup cudzím osobám do priestorov školy možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby. Pod cudzou osobu sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy a žiaka. Celý text aktualizovaného dokumentu si môžete prečítať na

          https://www.minedu.sk/data/att/17288.pdf

        • Stručné zhrnutie aktuálnych informácií:

        • Doteraz mohol rodič nechať dieťa zo školského zariadenia doma maximálne 3 dni bez potreby Potvrdenia o chorobe. V čase pandémie je doba, počas ktorej môže rodič nechať dieťa doma bez toho, aby po návrate do školy potrebovalo Potvrdenie o chorobe vystavené pediatrom, predĺžená na 5 dní. Teda rodič môže pri bežnej infekcii, ktorú zvládne doma sám, ošetrovať dieťa doma, nie je nutné, aby s ním navštívil ambulanciu pediatra, a ak si vie rady s liečbou, nemusí ho ani kontaktovať. Ak potrebuje radu, má možnosť pediatra kontaktovať telefonicky alebo inou distančnou formou.

          Ak sa stav dieťaťa zlepší, dieťa pri nástupe do školy prinesie Potvrdenie o bezinfekčnosti – podpisuje ho rodič. Iba ak je dieťa doma dlhšie ako 5 pracovných dní, musí dieťa priniesť od pediatra Potvrdenie o chorobe. Týmto spôsobom môže dieťa ostať doma bez návštevy ambulancie (ak to nie je potrebné) 7-9 dní (ak pripočítame aj víkendy). Bežná viróza za túto dobu musí prejsť (niekedy aj s pomocou pediatrickej ambulancie formou telemedicíny).

          Primárny pediater nevydáva

          potvrdenia o spôsobilosti nastúpiť do kolektívu od nového školského roku – zákonný zástupca vypĺňa Dotazník a Vyhlásenie rodiča na začiatku školského roka

          potvrdenie o spôsobilosti opäť nastúpiť do kolektívu po neprítomnosti kvôli chorobe akejkoľvek dĺžky liečenia (vydáva Potvrdenie o chorobe pri neprítomnosti viac ako 5 dní podľa ods. 6.1.9.)

          potvrdenie o zdraví, o bezinfekčnosti

          potvrdenia o výnimke pre nosenie rúšok: podľa aktualizovaného usmernenia hlavného hygienika sú definované len 3 prípady, kedy nemusí dieťa nosiť rúško zo zdravotných dôvodov. Sú to osoby so závažnými poruchami autistického spektra, žiaci so stredne ťažkým a ťažkým mentálnym postihnutím a žiaci so sluchovým postihnutím. Ak dieťa spĺňa výnimky z nosenia rúšok, pri nástupe do školy podpíše zákonný zástupca čestné prehlásenie o dôvode, prečo dieťa nemôže nosiť v škole rúško – škola nepožaduje potvrdenia od pediatrov – zodpovednosť za pravdivosť údajov nesie zákonný zástupca.

          Potvrdenia o oslobodení od povinnej školskej dochádzky: školy nebudú akceptovať žiadne „pandemické“ výnimky z povinnej školskej dochádzky napr. zo zdravotných dôvodov dieťaťa ako je oslabená imunita, chronické ochorenie, alebo rizikové faktory u členov spoločnej domácnosti. Dieťa zostáva v domácom ošetrení pri akútnom ochorení alebo pri exacerbácii chronického ochorenia ako v časoch pred pandémiou.

          Žiadosti o ošetrovné (OČR)

          V prípade, že bude dieťa choré (akútne ochorenie alebo exacerbácia chronického ochorenia), pediater postupuje štandardným postupom, t.j. pri osobnej návšteve lekára vystavuje tlačivo a odovzdáva ho rodičovi, v prípade dištančnej zdravotnej starostlivosti vystavuje tlačivo a zasiela raz týždenne do Sociálnej poisťovne.

          Od 2.9. je opätovne zahájená povinná školská dochádzka. Rodič školopovinného dieťaťa nemôže svojvoľne nechať dieťa doma, ak sa obáva pandémie, nakoľko by tým porušil školský zákon. Nárok na pandemickú OČR budú mať iba tie oprávnené osoby, ktoré sa budú starať o deti do 11 rokov (do 18 rokov pri deťoch s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), ktorých trieda resp. škola bola uzatvorená na základe rozhodnutia príslušného orgánu v zmysle rozhodnutia ministra školstva. Nárok na pandemické OČR pre prípad uzatvorenia triedy / školy majú aj rodičia/oprávnené osoby, ktoré osobne a celodenne ošetrujú dieťa do dovŕšeného 16 roku veku, ktorého zdravotný stav podľa príslušného primárneho pediatra nevyhnutne vyžaduje celodenné ošetrovanie inou osobou (v rovnakých indikáciách, ako to bolo v prvej vlne pandémie).

          Rodičia detí v materskej škôlke môžu zatiaľ požiadať o OČR aj z obavy pred ochorením Covid-19, teda vtedy, keď je škôlka otvorená, je v zelenej fáze, a dieťa nie je choré - avšak veľmi pravdepodobne to bude platiť len do 1.10.2020. V týchto prípadoch sa postupuje tak, ako počas prázdnin. Ak bola škôlka zavretá, alebo dieťa bolo nechané doma z rozhodnutia riaditeľa (podľa usmernenia Ministerstva školstva), OČR nevystavuje pediater, rodič žiada priamo pobočku Sociálnej poisťovne.

          Ďakujeme za zhrnutie Mudr. Zuzane Balážovej.

        • Záujmový útvar Stretnutie s hudobným divadlom zažil v uplynulom školskom roku 2019 - 2020 TRI VÝZNAMNÉ PODUJATIA

        • Legendárna opera majstra Bizeta CARMEN v SND

           

          Z dojmov začínajúcej členky SHD Sárky Adamcovej zo 6. A :

          „Dňa 29. 11. 2019 sme sa zo záujmového krúžku SHD zúčastnili na zájazde na operu CARMEN známeho francúzskeho skladateľa Georgesa BIZETA. Aj keď sme prišli do divadla mokrí a uzimení, pretože v Bratislave lialo ako z krhly, stálo to zato. Operné dielo bolo nádherné a historická budova Slovenského národného divadla celú atmosféru iba znásobila. Dojímavý príbeh krásnej cigánky Carmen, do ktorej sa zaľúbil mladý dôstojník Don José, sa mi veľmi páčil. Don José bol ochotný z lásky ku Carmen vzdať sa doterajšieho poctivého života a pridať sa k pašerákom do hory, ale aj tak si Carmeninu lásku neudržal. Zažili sme krásnu hudbu, úžasný orchester a výborné obsadenie – hlavnú úlohu Carmen spievala a hrala skvelá Monika FABIANOVÁ a ako Don José sa predstavil belgický spevák Mickael SPADACCINI – tenorista talianskeho pôvodu so silným dramatickým hlasom.

          Večer, ktorý sme strávili v opere, bol pre nás veľkým zážitkom.“

           

          Slávnostné predstavenie prvej slovenskej národnej opery KRÚTŇAVA V SND pri príležitosti 70. výročia svetovej premiéry diela

           

          Z dojmov oddanej a dlhoročnej krúžkarky Emky Harnúškovej z 9. A :

          „Dňa 19. 12. 2019 som mala tú česť sa ocitnúť v SND na slovenskej opere Krútňava od majstra EUGENA SUCHOŇA. Krásnym prekvapením bolo, že na operu prišla naša verná fanúšička a pani učiteľka Dianka Krajčovičová, ktorá práve dlhodobo žije v Brazílii.

          Prvýkrát som videla slovenskú operu. Nemyslela som si, že bude taká úžasná a veľkolepá. Každý jeden obraz ma zaujal, no najviac ten tretí - svadobný. Katrena, hlavná hrdinka príbehu podľa novely Mila Urbana ZA VYŠNÝM MLYNOM, sa vydáva za Ondreja Zimoňa, netušiac, že on je vrahom jej prvej lásky – Janka Štelinu. Veľmi sa mi páčilo, že na tej svadbe bolo vidieť viaceré slovenské tradície. Zbory sa mi vždy páčili, ale tento zbor Páslo dievča pávy ma svojou krásou veľmi zahrial pri srdiečku. Nič také krásne a jemné som už dlho nepočula a za to treba poďakovať nášmu vedúcemu krúžku Mgr. Mariánovi Gabrišovi, za to, že v jeden deň som mala možnosť vypočuť si takéto božské hlasy. Ďakujem!“

           

          Krúžok SHD prvý raz zavítal do Slovenskej filharmónie

           

          Z dojmov oddanej a dlhoročnej krúžkarky Lenky Stúpalovej z 9. A :

          „17. 1. 2020 sme mali šancu dostať sa prvýkrát v histórii krúžku Stretnutie s hudobným divadlom na koncert Slovenskej filharmónie v Bratislave. Ak by som mala ohodnotiť tento zážitok, tak mu určite patria prívlastky nezabudnuteľné, famózne a dokonalé. Na koncerte zazneli skladby ako slávny Verdiho Zbor Židov z opery Nabucco alebo rôzne predohry zo známych i menej známych opier.

          Dosiaľ som mohla zažiť opery ako hrané divadlá, no nikde som si nevychutnala hudbu tak ako vo filharmónii. Mohla som sledovať oduševneného dirigenta Campestriniho, ako diriguje geniálne skladby od Ludwiga van BEETHOVENA, Richarda WAGNERA, či dokonca od „kráľa opery“ Giuseppe VERDIHO.

          Mňa osobne uchvátilo „Freudig begrüßen wir die edle Halle“ od Richarda Wagnera z opery Tannhäuser, už spomínané svetoznáme „Va pensiero“ z opery Nabucco a „Fuoco di Gioia“ z opery Otello, ktorú takisto napísal maestro Verdi. Celkovo - koncert bol taký krásny, že som ľutovala, keď sa skončil.

          Som si na sto percent istá, že na tento zážitok v živote nezabudnem a budem sa tešiť, ak sa mi ešte podarí navštíviť takýto typ koncertu.

          Napokon by som veľmi rada poďakovala v mene všetkých pánovi učiteľovi Gabrišovi, ktorý nám tento zážitok zariadil, a teším sa na ďalšie zájazdy. Pánu učiteľovi Kudrimu zasa ďakujeme za sprostredkovanie stretnutia so zboristkou Slovenskej filharmónie počas prestávky koncertu – p. Natáliou Dadíkovou.

          P. S. Pán učiteľ Gabriš, môžete si ma písať na ďalší zájazd hneď ako prvú .“

        • 8. deň Letnej akadémie ZŠ Zavar s názvom POTULKY HISTÓRIOU OBCE ZAVAR

        • Finálny deň zavarskej LETNEJ AKADÉMIE určenej pre nižšie ročníky základnej školy sa uskutočnil 10. júla 2020 pod vedením pani riaditeľky Mgr. Mršťákovej, Mgr. Gabriša a Mgr. Regendu. Tematicky bol venovaný minulosti „DEDINKY V ÚDOLÍ“ – teda našej obce ZAVAR.

          Deň s tropickou horúčosťou začal v kmeňovej triede vysvetlením vedeckej teórie o vzniku pravekého človeka asi pred 6 miliónmi rokov na území Afriky, ale aj o počiatkoch slovanského osídlenia okolia dnešnej Trnavy v 7. storočí po Kristovi v časoch raného stredoveku. Keďže prvým pracovným, pomerne ľahko spracovateľným materiálom človeka v období praveku bolo drevo, mohli si účastníci našej letnej školy sami vyskúšať spracovanie dreva v školskej dielni – učebni technickej výchovy. Výsledok ich práce bol príznačný pre školskú, vzdelávaciu pôdu – zhotovili si totiž drevenú sovičku ako symbol múdrosti, ako symbol celej letnej akadémie. Dialo sa tak pod odborným usmerňovaním, kontrolou i aktívnou pomocou drevorezbára zo Šelpíc – nášho príležitostného spolupracovníka - pána Ivana SLEZÁKA, tvorcu projektu Dary pre dušu.

          Kým prvá skupina letných školákov usilovne pracovala na svojich technických výtvoroch, druhá už v spoločenskej miestnosti spoznávala konkrétnu históriu Zavara z rozprávania vzácnych hostí – obecných kronikárov FEDERIČOVCOV – pána Rudolfa Federiča a pani Emílie Violy Federičovej. Skupiny sa neskôr vystriedali. Deti sa dozvedeli okrem iného aj zaujímavé informácie o poslednom šľachtickom rode, ktorý kedysi vlastnil obec Zavar – teda rode Majláthovcov. Žiaci videli reprodukcie vzácnych fotografií posledných členov rodiny Majláthovcov a ich zavarského sídla - neoklasicistického kaštieľa, ktorý dali postaviť v 19. storočí. Po prednáške, ktorá zahŕňala i predstavovanie významných zavarských rodákov – Jozefa Karola VIKTORINA, Michala PAVLÍKA, Gejzu DUSÍKA, si žiaci mohli sami priamo zalistovať v cenných kronikách, ktorých stále miesto úschovy sa nachádza na zavarskom obecnom úrade. Niektoré zvedavé deti zahrnuli manželov Federičových množstvom zaujímavých otázok. Postupne sa dočkali uspokojivých odpovedí. Napokon sme hosťom poďakovali za besedu, ale aj za ich záslužnú kronikársku prácu. Hodnotu tejto práce si naplno uvedomia až budúce generácie Zavarčanov, ktorí v obecných kronikách raz nájdu mnohé zabudnuté udalosti a ktorí si budú môcť raz podľa týchto dokumentov zrekonštruovať minulosť vlastnej obce.

          Kým sa našim akademikom začala obedná prestávka, na pamiatku POTULIEK HISTÓRIOU OBCE ZAVAR si vystrihovali a podľa predlohy vyfarbovali

          obecný erb. Každý účastník akadémie sa naučil vysvetliť i symboliku erbu s múdrym posolstvom, morálnym dedičstvom predkov: MODLI SA, PRACUJ A BUDE TI ROZKVITAŤ!

          Po dobrom obede a dodržaní pitného režimu zarábaním si chutnej limonády vybrali sa naši zverenci v rámci druhého bloku tematického dňa na dejepisnú exkurziu priamo po obci Zavar. Prvou zastávkou našich potuliek sa stal RODNÝ DOM GEJZU DUSÍKA – slávneho zakladateľa populárnej hudby na Slovensku a „otca“ slovenskej operety. Dom v súčasnosti už nepatrí Dusíkovcom. Žije tam milá pani Marta LUŠČONOVÁ, ktorá našu delegáciu prijala až do útrob svojho príbytku a dovolila jej vojsť do izby, v ktorej majster Dusík údajne prvý raz uzrel svetlo sveta. Z úst pána učiteľa Gabriša zaznela i stručná prednáška o živote a diele skladateľa. Žiaci si mohli vypočuť i dva veľké Dusíkove hity venované našej krásnej vlasti – Rodný môj kraj (v podaní Karola Duchoňa) a Pieseň o rodnej zemi – sťaby druhú národnú hymnu Slovákov (v podaní maestra Petra Dvorského – nielen svetového tenoristu, ale i čestného občana obce Zavar). Zvukovú reprodukciu týchto dvoch nesmrteľných melódií v sparnom teple technicky zabezpečil náš už prázdninujúci deviatak Borisko HRABÁRIK, začo mu patrí veľká vďaka. Pri odchode z historického miesta nás naša pozorná hostiteľka ponúkla skvelými pagáčikmi i tyčinkami – vlastnou pekárskou výrobou. Ďakujeme.

          Druhým bodom programu exkurzie bola PREHLIADKA KOSTOLA NARODENIA PANNY MÁRIE. Ochotne nám ju poskytol miestny kňaz - pán Ján BEDERKA. Deťom postupne poukazoval interiér i exteriér kostola, vysvetlil význam i históriu tohto duchovného miesta, podstatu kresťanskej viery, fungovanie cirkvi či priebeh omší a kratučko priblížil žiakom mučenícky život biskupa BUZALKU, ktorý kedysi pôsobil ako kňaz aj v Zavare. Zaujímavosťou bolo sledovať pamätnú tabuľu, na ktorej sú uvedené mená mnohých zavarských kňazov siahajúc až do stredovekého obdobia 13. storočia!!! Najväčší záujem vzbudila možnosť ísť na chórus kostola a pozrieť si zblízka organ. Duchovnému otcovi Zavara – pánu Bederkovi – ďakujeme za poučný výklad a všetku trpezlivosť.

          Po odchode z kostola sme sa na Hlavnej ulici zastavili a odfotili aj pred HISTORICKOU BUDOVOU ZÁKLADNEJ ŠKOLY. Deti získali nové vedomosti o minulosti zavarskej školy: napr. že školu dali postaviť ešte grófi Majláthovci v časoch Uhorska v roku 1884. O desať rokov neskôr na ňu nadstavili ešte jedno poschodie. Šlo o školu cirkevnú. Majláthovci tak chceli pomôcť vylepšiť situáciu pôvodnej jednotriednej farskej školy v Zavare, ktorá stála uprostred obce pri križovatke ciest a ktorej história siahala až do roku 1782. V spomínanej škole z konca 19. storočia na Hlavnej ulici sa učilo až do roku 1998. Žiaci mali skvelú príležitosť sa pýtať na vyučovanie v starej škole pána učiteľa

          Regendu, ktorý posledné školské roky v tejto budove i osobne odučil. Dozvedeli sa čo-to o klasických triedach, o veľkej školskej záhrade s ovocným sadom, ba aj o používaní ešte suchých záchodov – tzv. latrín.

          Vrcholovým stretnutím nášho zavarského dejepisného putovania bola NÁVŠTEVA NÁRODOPISNÉHO DVORA u pani Heleny ZVOLENSKEJ. Nesmierne štedro nás obohatila obetavá pani Zvolenská vynikajúcou etnografickou prednáškou o spôsobe života starých Slovákov v Zavare. Naši letní akademici si mohli pozrieť pod rodinným altánkom Zvolenských fascinujúcu výstavu ľudových krojov, pracovných nástrojov, riadu i historických fotografií. Sprievodné slovo pani Zvolenskej – pamätníčky ešte tradičného, ľudového Zavara - nevynechalo žiaden exponát. I ona sama sa stala živým exponátom, keďže nás sprevádzala v dobovom ľudovom oblečení. Veľmi pútavo a názorne priblížila našim žiakom životný štýl bežného slovenského ľudu. Viaceré vystavené predmety pochádzali z prelomu 19. a 20. storočia, takže deti držali vo svojich rukách i vyše storočné pamiatky. Zavŕšením návštevy bolo veľmi chutné prekvapenie – gazdinka nášmu osadenstvu ponúkla v košíčku klasicky upečený, domáci chlebík. Pochutili sme si na ňom aj s bravčovou masťou. Touto cestou ešte raz ďakujeme nielen pani Zvolenskej, ale i ostatným členom jej rodiny, ktorí sa aktívne podieľali na inštalácii unikátnej expozície a príprave občerstvenia.

          Potulky históriou našej obce Zavar sme ukončili na krásnom dvore pani Zvolenskej harmonickým obrazom – pozorovali sme príchod utešených kačičiek do jazierka a ich očistné kúpanie. V tej chvíli asi každý pozorovateľ zatúžil po podobnom schladení sa a úniku pred páliacimi lúčmi júlového slniečka.

          Fotografie si môžte pozrieť :