• Mikuláš prišiel aj k nám

        • Najskôr nás počas prestávky prekvapili čertíci, ktorí narobili v triedach riadny neporiadok.Zamkli aj pani učiteľky v triedach, zamazali im tváre uhlím.

          Deti sa však nezľakli, pani učiteľky zachránili, triedy rýchlo poupratovali a Mikuláš mohol prísť.Samozrejme každému priniesol odmenu...

        • Blahoželáme

        • žiačke 9. triedy  Leuške Holienčinovej, ktorá sa umiestnila na 3. mieste vo výtvarnej súťaži usporiadanej Kalokagatiou  -  PopArtový portrét. Po ukončení výstavy v Kalokagatii v Trnave budú všetky práce našich žiakov z tejto súťaže vystavené v našej škole.

        • Malé vlastivedné múzeum v 4.A

        • Naši štvrtáci sa na hodinách vlastivedy oboznamujú s históriu . Spoznali  Svätopluka, Máriu Teréziu, Ľ. Štúra, M.R.Štefánika , obdobie vojen až po súčasnosť.

          Tieto informácie sme si chceli zaujímavo aj prežiť. Preto mali za úlohu priniesť z domácnosti predmety staršie ako 30 rokov. Každý prezentoval svoje prinesené "poklady" a tak nám v triede vznikalo malé múzeum.  Veru našli sa medzi nimi aj zaujímavé exponáty s pútavým príbehom. A kamaráti zo 4.B boli prvými návštevníkmi  nášho malého vlastivedného múzea. Mgr. Marcela Mikúšková

        • Dištančné vyučovanie na prírodovedných predmetoch

        • Aj napriek tomu, že vyučovanie na druhom stupni prebieha stále dištančne, žiaci sa doma nenudia, ale využívajú výhody domáceho prostredia, v ktorom skúmajú, pozorujú a realizujú rôzne experimenty z predmetov  fyzika a chémia. Žiaci na svoje experimenty využívajú najmä bežne dostupné predmety a materiály z domácnosti, pričom jednotlivé výsledky zaznamenávajú pomocou fotografií alebo videí. Žiaci napríklad pozorovali proces kryštalizácie, vyrábali domáci filter na čistenie vody a realizovali dlhodobé pozorovania teploty ovzdušia.

          Žiaci okrem realizovania experimentov vyhľadajú aj rôzne organizmy v prírode a učia sa pozorovaním ich správania v rámci predmetu biológia. Takýmto spôsobom sa podarilo žiakom napríklad zistiť, čo všetko potrebujú semienka rastlín na to, aby vyklíčili, zistili, kde sa väčšinou nachádzajú rôzne druhy lišajníkov, pozorovali spôsob života dážďoviek a slimákov a zistili, či počujú naše tlesknutie alebo cítia vôňu octu.

          Žiakom za aktívne zapájanie sa do vyučovacieho procesu patrí veľká pochvala a povzbudenie k ďalšej produktívnej práci.                                                                Mgr. Žaneta Staníková

           

        • 11. ročník slovensko-českého čitateľského projektu

        • V rámci mesiaca október – Medzinárodného mesiaca školských knižníc ZÁLOŽKA SPÁJA ŠKOLY 2020

          Organizátori:

          Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave

          a Knižnica Jiřího Mahena v Brne

          Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili na projekte ZÁLOŽKA SPÁJA ŠKOLY s cieľom podporiť čitateľskú gramotnosť našich žiakov. Výroba záložiek nám trvala takmer celý október, zapojila sa každá trieda okrem deviatej, ktorá bola zaneprázdnená už inými študijnými povinnosťami. A napokon - deviataci sa tých záložiek už navyrábali v minulých ročníkoch viac ako dosť!

          Usilovali sme sa naplniť tohoročnú tému projektu: Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básní a v próze. Zamerali sme sa na poéziu. Zhromaždili sme si Rúfusove verše, štúrovskú poéziu 19. storočia, ale i rôzne piesňové i baladické texty našej ľudovej slovesnosti. Vybrali sme z nich, čo nás zaujalo, a na záložky zacitovali mnohé krásne myšlienky. Dúfame, že oslovia a motivujú, ba niektoré možno aj poučia našich nových kamarátov zo ZŠ s MŠ na Malonecpalskej ulici v Prievidzi. Ide o našu partnerskú školu v rámci tohto projektu – teda školu, do ktorej majú poputovať naše záložky a z ktorej až po ukončení dištančného vyučovania i zavarskí žiaci obdržia zásielku záložiek od prievidzských žiakov.

          Projekt sme zavŕšili výstavou našich záložiek na hlavnej chodbe budovy ZŠ Zavar a v kmeňových triedach power-pointovou prezentáciou o 11. ročníku projektu a o partnerskej prievidzskej škole, aby sme vedeli, kam naše výtvory dorazia a koho azda aj potešia. Bodkou projektu bolo otestovanie si čitateľskej gramotnosti žiakov, a tak v jednotlivých ročníkoch sa pod vedením vyučujúcich slovenského jazyka uskutočnili rôzne aktivity na posilnenie čítania textov s porozumením ich obsahu. Vrcholom projektu by malo byť u každého žiaka založenie partnerskej prievidzskej záložky do svojej skutočne rozčítanej knižky, aby žiaci naozaj čítali ľubovoľnú literatúru podľa svojho záujmu aj doma mimo povinnej literatúry a prípadne mohli na hodinách literárnej výchovy svoju obľúbenú knihu predstaviť svojim spolužiakom, či aj z nej zacitovať, a tak ich obohatiť alebo inšpirovať ich si danú knižku i priamo prečítať.

          Tešíme sa na balík záložiek z Prievidze a na to, že aj my sa dozvieme niečo viac o živote prievidzskej školy. Náš balík sme už do Prievidze poslali aj so sprievodným listom, na základe ktorého nás prievidzskí priatelia môžu bližšie spoznať. Ďakujeme im za doterajšiu komunikáciu v sťažených podmienkach dištančného vyučovania a prajeme im veľa krásnych čitateľských zážitkov pri knihách i s našimi záložkami.

          Koordinátor ČG: Mgr. Gabriš

        • Vyhlásenie rodiča po plošnom testovaní

        • Rodič je povinný pri nástupe dieťaťa do školy po jesenných prázdninách doložiť Vyhlásenie rodiča o bezinfekčnosti  dieťaťa -  Vyhlasenie.pdf​​​​​​​, navrhujeme  vyplnené vyhlásenie odoslať ako prílohu cez edupage komunikáciu triednemu učiteľovi.

          Netestovaný človek: Podľa Vyhlášky č. 16 ÚVZ https://bit.ly/2HSqSlm  tento človek nebude bez negatívneho testu pustený do zariadenia (okrem žiaka a dospelej osoby s výnimkou). Ak ide o rodiča bez testu, odporúčame mu, aby dieťa nedával do MŠ alebo  ZŠ, aby využil ospravedlnenie na 5 za sebou idúcich vyučovacích dní, ktorými sú 3., 4., 5., 10. a 11. november. Následne 12. novembra nastúpi do školy a tým sa zároveň dodrží lehota 10 dní.

          Ďakujeme za porozumenie

        • Usmernenie k postupu základných škôl v čase platnosti Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678

        •  

          Zákonný zástupca žiaka, ktorý navštevuje základnú školu predloží po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe dieťaťa do základnej školy Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Tlačivo upravené v zmysle Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 zverejní ministerstvo školstva na svojom webovom sídle. (Doplníme na web školy po jeho zverejnení.)

          Základná škola nevyžaduje od zákonného zástupcu negatívny výsledok RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.

          Na žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorí majú nad 10 rokov a nevedia sa preukázať negatívnym výsledkom RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19, sa nevzťahuje bod A1 ods. 13 a bod A.2 ods. 11 Uznesenia vlády č. 678/2020 - teda nemôžu sa zúčastňovať prezenčnej výučby.   

          Usmernenie MŠVV a Š SR číslo 678                                       Ďakujeme za porozumenie

           

           

        • Dôležitý oznam

        • Riaditeľstvo základnej školy s materskou školou v Zavare oznamuje, že od pondelka, t.j. 26.10.2020, prechádzajú  žiaci 2. stupňa na dištančné vzdelávanie do 27.11.2020.

          Pokyny dostanú žiaci a rodičia od svojich triednych učiteľov do edupage alebo svojich mailových schránok (Teams konto). Online vyučovanie a dištančné vyučovanie je pre každého žiaka povinné. To znamená, že platia tie isté podmienky, ako keby boli žiaci v škole.

          122481459_3549475525090643_7568736405779784014_n.jpg

          Pre žiakov z toho vyplývajú nasledujúce povinnosti:

          1. Žiak pravidelne sleduje EduPage a TEAMS,  kam jednotliví učitelia posielajú pokyny k

          dištančnému vzdelávaniu.

          2. Online vyučovacie hodiny budú prebiehať v časovom intervale podľa zverejneného časového rozvrhu v danom týždni (8.00 hod. - 12.00 hod.). Zmenu môže vykonať len učiteľ príslušného predmetu po vzájomnej dohode so žiakmi.

          3. Online vyučovacie hodiny sú pre žiaka povinné. Svoju neprítomnosť musí žiak alebo rodič

          (zákonný zástupca) ospravedlniť danému vyučujúcemu.

          4. Na online hodinách pozorne počúva výklad vyučujúceho a aktívne pracuje.

          5. Komunikuje s učiteľmi a rešpektuje ich pokyny. Študuje zaslané materiály, vypracuje

          zadania, posiela výsledky riešení a podobne.

          6. Žiak môže požiadať vyučujúceho o individuálnu konzultáciu.

          7. V prípade neúčasti na online hodine a nepredloženia zadávaných úloh dohodnutým

          spôsobom a do stanoveného termínu vyučujúcemu daného predmetu, zaznamenáva učiteľ

          žiakovu absenciu.

          8.Následne je žiak povinný predložiť ospravedlnenie svojej neúčasti ako pri prezenčnej forme

          vyučovania.

          Pre zákonného zástupcu žiaka z toho vyplývajú nasledujúce povinnosti:

          1. Pravidelne sleduje EduPage, resp. stránku školy a riadi sa aktuálnymi pokynmi školy.

          2. Dohliada, aby sa žiak prihlasoval na online hodiny v stanovenom čase a svedomito vypracovával

               zadané úlohy.

          3. Ak bude žiak na online hodine neprítomný a vopred sa vyučujúcemu neospravedlní, jeho

               absenciu je rodič povinný nahlásiť a zdôvodniť.

          4. Rodič nahlási triednemu učiteľovi akúkoľvek prekážku vo vyučovaní (technickú, zdravotnú...).

           

          V prípade ak žiak od začiatku prerušenia vyučovania nereaguje na zadané úlohy a neplní si školské

          povinnosti zo subjektívnych dôvodov ( nechce sa mu, ignoruje všetky úlohy) bude hodnotený podľa

          aktuálnych pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a pedagogickou radou

          schváleného interného usmernenia na hodnotenia a klasifikáciu na ZŠ v Zavare.

           

          Usmernenia k dištančnému vzdelávaniu vychádzajú zo školského poriadku platného od 1.9.2020, žiaci i rodičia s ním boli oboznámení v úvode školského roka 2020/21.  Aktuálne informácie boli žiakom podané na mimoriadnych triednických hodinách dnes, t.j. 23.10.2020. 

          Prosíme žiakov a rodičov o trpezlivosť a zhovievavosť, nakoľko nás čaká opäť zložitá situácia. Veríme, že to spolu zvládneme.

          V súlade s opatreniami ÚVZSR odporúčame žiakom, aby sa počas voľna nezhromažďovali, nechodili von v skupinách.

           Predpokladaný nástup do školy je 30.11.2020.

          O všetkých ďalších informáciách Vás budeme informovať prostredníctvom našej web stránky.

          Ďakujeme za pochopenie. Mgr. Andrea Mršťáková, riaditeľka ZŠ s MŠ

           

           

           

           

        • Oznam

        • Na základe nových usmernení a nariadení v súvislosti s epidemiologickou  situáciou sme pristúpili k úprave  rozvrhu hodín . Žiaci až do odvolania mimoriadnej situácie, budú končiť vyučovanie podľa priloženého rozvrhu.   Rozvrh_upraveny.docx​​​​​​​  Ďakujeme za pochopenie.

        • Oznam

        • Na základe prijatých nových opattrení RÚVZ a usmernenia MŠVVaŠ SR oznamujeme rodičom, že dňom 12.10. sa nebude po vyučovaní organizovať žiadna mimoškolská činnosť. 

          Povinnosť nosenia rúšok sa rozšírila aj na prvý stupeň po celý čas vyučovania.

          Zrušené po novom budú krúžky, lyžiarske a plavecké kurzy, výlety, skupinová výučba, exkurzie mimo škôl.

          Školské družiny budú pokračovať za prísnych opatrení. 

        • Projektová práca 4.A

        • Spojili sme SJL, VYV a Etiku do viachodinovej práce. Zadanie: vytvorte spolužiaka, ktorého by sme mali radi a ktorého by sme nemali radi. Oblečte ho a vymyslite 5 prídavných mien,( aký je). 5 slovies (čo robí a čo by nemal robiť )a doplň vetu.... Máme ho radi, pretože.......Vznikla zaujímavá diskusia, kedy si deti uvedomili, že nemajú na správnosť a nesprávnosť ľudského konania vždy rovnaký názor. Pochopili, že záleží od uhla pohľadu, ako sa na veci pozeráme.Toto sú výsledky našej spolupráce...